10 најчести работи поради кои вашето куче се гуши

Не е невообичаено кучето да се задави од нешто. Ова, за жал, може да доведе до опструкција на дишните патишта и последователно смрт.

Разговаравме што да правиме ако вашето куче се гуши на оваа локација. Важно е да го знаете ова за да му помогнете на кучето доколку е потребно.

Но, што го гуши кучето? Ајде да ги наведеме овде 10-те најчести работи што доведуваат до гушење на кучето. Секогаш бидете внимателни кон вашето куче, подгответе го вашиот дом за да го спречите да собира работи што не треба и направете се што можете за вашето куче да живее подолго и подобро.

Работи што го гуши кучето

1. Топки

Наоѓањето на вистинската топка за вашето куче е една од најважните работи што некогаш ќе треба да ги направите. Секоја топка, од било кој тип, што може да ја проголта вашето куче е многу мала и претставува голем ризик за кучето да се задави. Топката на фотографијата со овој лабрадор е со совршена големина.

2. Варени коски

Варените коски можат да бидат многу опасни за кучињата. Не само што кучето може да се задави од цели коски кои се премногу мали, зготвените коски може да се скршат на мали, остри парчиња, што го прави голем ризик за кучето да се задави. Многу луѓе мислат дека е безбедно да го нахраните вашето куче со варени коски, но не е така. Подобро е да се даде соодветна играчка.

3. 'Рскавица

Рскавицата е многу популарна работа што децаталуѓето сакаат да им го даваат на кучињата, не знаејќи ги неговите опасности. 'Рскавицата е тешко да се џвака и е една од работите во кои повеќето кучиња се гуши секоја година.

4. Стапчињата

Патовите се класични, секој знае игра како тоа со неговото куче, но тие се доста опасни. Не само што можат да влезат во грлото на кучето кога трча, туку можат и да се скршат на парчиња кои многу лесно се голтаат и да предизвикаат да се задави.

5. Играчки за џвакање

Играчките за џвакање може да бидат доста безбедни, но важно е да го пронајдете вистинскиот тип за вашето куче. Куче кое не е многу деструктивно може да биде безбедно со послаба најлонска играчка или тениско топче, но на кучето што многу џвака и ги уништува играчките му треба нешто поцврсто за да не ја скрши играчката на парчиња. Секогаш давајте играчки под надзор и оставете го вашето куче само со играчка ако сте апсолутно сигурни дека не може да се задави во неа. Ова ги вклучува страшните кожни коски, никогаш не му давајте на вашето куче кожни коски.

6. Детски играчки

Тоа е вообичаено за детските играчки да содржат мали делови што кучињата лесно можат да ги проголтаат. Внимавајте на играчките што лежат низ куќата!

7. Камења

Можеби звучи смешно, но сигурно знаетенекое куче што сака да јаде камења. Кученцата особено сакаат да собираат камења на прошетки или играње. Секогаш внимавајте, бидејќи камењата не само што лесно можат да го задават вашето куче, туку и се заглавуваат во цревата, предизвикувајќи опструкција и мора да се отстранат со операција.

8. Пластична фолија, ПВЦ или пластични кеси

Повеќето кучиња сакаат да одат низ ѓубре. Ѓубрето често може да биде опасно за кучињата. Пластичната амбалажа (хартиена фолија или ПВЦ) или самата кеса за ѓубре има голем потенцијал да го задави вашето куче или дури и ако успее да голтне, оваа пластика се заглавува во цревата и треба да се отстрани со операција.

9. Леб

Има дури и луѓе кои умреле од леб, замислете куче, кое обично ги голта работите цели без претходно да ги џвака. Многу внимателен. Дури ни леб не треба да се дава на кучињата. Видете ја забранетата храна за кучиња овде.

10. Цврсти бонбони

Се надеваме дека нема да го храните вашето куче со бонбони, но важно е да знаете што е тешко бонбоните се опасност за кучињата, без разлика дали се кученца или возрасни. Како и кај луѓето, многу е лесно еден ваков куршум да се заглави во грлото и да предизвика задушување.

Како совршено да воспитувате и воспитувате куче

Најдобар метод за едукација куче е преку Сеопфатно создавање . Вашиоткучето ќе биде:

Смирено

Однесувано

Послушно

Без анксиозност

Без стрес

Фрустрација -бесплатно

Поздраво

Ќе можете да ги елиминирате проблемите со однесувањето на вашето куче на емпатичен, почитуван и позитивен начин:

– измочајте од место

– лижење шепа

– посесивност со предмети и луѓе

– игнорирање наредби и правила

– прекумерно лаење

– и многу повеќе!

Кликнете овде за да дознаете за овој револуционерен метод кој ќе го промени животот на вашето куче (и вашиот исто така).

Скролај на врв