Diabeti i hershëm tek këlyshët

E vendosur pranë stomakut dhe zorrës së hollë, pankreasi është një gjëndër e vogël që ofron dy funksione të rëndësishme. Ai prodhon enzimat tretëse, të cilat janë të nevojshme për tretjen e ushqimit brenda zorrës së hollë. Përveç kësaj, pankreasi prodhon hormone që ndihmojnë në rregullimin e nivelit të sheqerit në gjak, glukozës.

Kur konsumohen niseshteja dhe karbohidratet, ato zbërthehen në glukozë të sheqerit. Përthithet përmes murit të traktit tretës dhe absorbohet në qarkullimin e gjakut. Insulina lejon që glukoza të largohet nga qarkullimi i gjakut dhe të hyjë në indet e trupit. Glukoza më pas mund të përdoret si energji për qelizat. Kur nivelet e glukozës janë të larta, glukagoni bën që ajo të ruhet në mëlçi dhe muskuj si glikogjen.

Diabeti mellitus në përgjithësi njihet si diabeti ose diabeti i sheqerit. Në përgjithësi, diabeti mellitus është rezultat i pankreasit që prodhon një sasi të pamjaftueshme të hormonit të insulinës.

Nëse pankreasi prodhoi sasi normale të insulinës dhe më pas dështoi në jetën e rritur (pas një viti ), do ta quanim diabeti mellitus. Kur pankreasi nuk zhvillohet normalisht tek këlyshi (zakonisht te këlyshët nën një vjeç), me rezultatin e prodhimit të pamjaftueshëm të insulinës, atëherë quhet diabeti mellitus.i parakohshëm. Pavarësisht nga shkaku apo mosha në të cilën është diagnostikuar, rezultati është se pankreasi nuk prodhon mjaftueshëm hormonin e insulinës .

Insulina nevojitet për të lëvizur glukozën në qeliza nga qarkullimin e gjakut. Shumica e qelizave të trurit, si ato në zorrë dhe qelizat e kuqe të gjakut, nuk kanë nevojë për nivele të larta të insulinës për të transportuar glukozën nëpër muret e tyre. Janë indet e trupit si mëlçia dhe muskujt që kanë nevojë për insulinë për të transportuar glukozën në qelizat e tyre dhe për të siguruar energji. Megjithatë, me diabetin, glukoza thjesht grumbullohet në qarkullimin e gjakut dhe shkakton një nivel të lartë të sheqerit në gjak.

Nuk dihet ende pse shfaqet diabeti i të miturve. Disa raste mund të jenë rezultat i sëmundjeve autoimune dhe/ose dëmtimit të pankreasit në fëmijëri nga sëmundje të tilla si parvovirusi infektiv i qenit . Gjenetika gjithashtu luan një rol dhe diabeti i të miturve konsiderohet i trashëguar në racën Golden Retriever.

Simptomat e diabetit te qentë

Diabeti i hershëm shpesh rezulton në rritje të dobët te qeni. Këlyshi është zakonisht më i vogël se normalja. Këlyshët e diagnostikuar jo vetëm që nuk rriten siç duhet, por edhe humbin peshë pavarësisht se janë të uritur dhe hanë me pangopur. Humbja e peshës është një simptomë e zakonshme eNdërsa trupi "digjet" muskujt për të gjeneruar energji dhe për të kompensuar paaftësinë e trupit për të përdorur glukozën. Disa këlyshë mund të dobësohen ose paralizohen, veçanërisht në gjymtyrët e pasme.

Nivelet e larta të sheqerit në gjak mund të ndikojnë në shumë sisteme në trup. Sheqeri i tepërt i gjakut do të eliminohet përmes veshkave, duke e bërë qenin të urinojë më shumë dhe të ketë etje. Nivelet e larta të sheqerit në gjak ndryshojnë gjithashtu thjerrëzat e syrit, duke çuar në katarakt diabetik. Humbja e masës muskulore e kombinuar me nivele të pamjaftueshme të energjisë brenda qelizave çon në dobësi të përgjithshme. Shenjat më të zakonshme të diabetit janë dobësia, humbja e peshës dhe etja dhe urinimi i shtuar.

Rreziqet e diabetit tek qentë

Sheqeri i lartë në gjak është toksik për shumë sisteme dhe organe të trupit, duke përfshirë enët e gjakut, sistemi nervor, mëlçia etj. Një qen me diabet të pakontrolluar nuk ka një jetë normale. Në shenjën e parë të diabetit, një test gjaku duhet të bëhet nga një veteriner për të përcaktuar nivelin e sheqerit në gjak. Sa më shpejt të fillohet trajtimi, aq më mirë.

Trajtimi për qentë me diabet

Ndryshe nga njerëzit, thjesht kontrolli i dietës është rrallë i dobishëm për qenin. Po kështu, pilulat e insulinës orale nuk janë aq efektive. Trajtimi për qenin diabetik përfshin injeksione të përditshme tëinsulinë. Qentë duhet të monitorohen me kujdes me analizat e sheqerit në gjak dhe urinë për të ndihmuar në përcaktimin e sasisë së duhur të insulinës. Ushqyerja ditore duhet të jetë në një orar të rregullt për të siguruar një dozë të qëndrueshme sheqeri në mënyrë që insulina të mbetet në nivelin e duhur.

Disa qen me diabet mund të jetojnë një jetë relativisht normale me kujdesin e duhur. Mbajtja e një kafshe me diabet kërkon përkushtim nga pronari.

Lëviz në Krye