Border Collie është qeni më i zgjuar në botë. Nuk është çudi që ne e shohim këtë racë gjatë gjithë kohës në reklama dhe filma. Përveç inteligjencës, ato janë super miqësore dhe të bukura. Por kini kujdes: sado joshëse që mund të duket, mos mbani një Kufi Collie në një apartament.

Familja: bagëti, bagëti

Zona e origjinës: Britania e Madhe

Funksioni origjinal : bari i deleve

Madhësia mesatare e mashkullit: Lartësia: 50-58 cm, Pesha: 13-20 kg

Madhësia mesatare e femrës: Lartësia: 45-53 cm, Pesha: 13 - 20 kg

Emrat e tjerë: asnjë

Pozicioni i renditjes së inteligjencës: Pozicioni i parë

Standardi i racës: kontrolloni këtu

Energjia
Më pëlqen të luaj lojëra
Miqësia me qentë e tjerë
Miqësi me të huajt
Miqësi me kafshë të tjera
Mbrojtje
Tolerancë ndaj nxehtësisë
Tolerancë ndaj të ftohtit
Nevoja për stërvitje
Lidhja me pronarin
Lehtësia e trajnimit
Roja
Kujdesi higjenik për qenin

Origjina dhe historia e racës

Border Collie është rezultat i më shumë se një shekulli mbarështimi për bagëtinë e deleve. Në vitet 1800, në Britaninë e Madhe kishte një shumëllojshmëri qensh bari. Disa ishin qen shpëtimi,me një prirje të lindur për të mbledhur kopenë dhe për ta kthyer atë te bariu. Shumica e qenve ishin me zë të lartë, të cilët zakonisht pinin dhe lehnin gjatë punës. Krenaria për epërsinë e disa qenve ishte normale. Në vitin 1873 u zhvillua kampionati i parë i qenve të deleve për të zgjidhur disa nga këto çështje. Ky konkurs në mënyrë indirekte do të çonte në koliet e para, duke filluar me një qen të quajtur Hemp, i cili u dallua aq shumë sa që ai sillte një numër të madh pasardhëssh. Ai e drejtoi kopenë jo duke lehur e kafshuar, por duke u ndalur me qetësi para deleve dhe duke e frikësuar atë. Kërpi konsiderohet babai i Border Collie. Në vitin 1906 u vendos standardi i parë, por ndryshe nga standardet fizike të shumicës së racave, ky bazohej në aftësitë e punës, të palidhura me pamjen fizike. Ky ka qenë pikë referimi që ka standardizuar racën që atëherë. Në fakt, qentë quheshin thjesht Sheepdogs (barinjtë e deleve). Vetëm në vitin 1915 u regjistrua emri Border Collie, një referencë për origjinën e tij në kufijtë anglezë dhe skocezë. Border Collie mbërriti në Amerikë dhe i magjepsi menjëherë rritësit e deleve me punën e tij të shpejtë dhe aftësitë e bindjes. Në fakt, kjo cilësi e fundit i hapi dyert racës si një nga më konkurrentët në kampionatet e bindjes. pasi ka punuar shumëpër të fituar famë si një nga racat më të zgjuara, jo për vlerat estetike, shumë mbarështues të Border Collie luftuan për njohjen e saj nga AKC si një qen show. Në vitin 1995, AKC e njohu racën dhe ajo hyri në ring.

Temperamenti i Border Collie

Border Collie është një pako energjie fizike dhe mendore që vetëm pret të çlirohet në e egër.botë. Është një nga racat më inteligjente dhe më të bindura. Nëse ushtrohet mjaftueshëm, ai është një shok besnik dhe besnik. Ai përqendrohet në gjithçka që bën dhe tenton të shikojë, gjë që priret të fyejë kafshët e tjera. Ai gjithashtu pëlqen të gjuajë kafshë të tjera. Ai është dyshues dhe mbrojtës ndaj të huajve.

Produkte thelbësore për qenin tuaj

Përdorni kuponin BOASVINDAS dhe përfitoni 10% ulje në blerjen tuaj të parë!

Si të kujdeseni për një kufi Collie

Pak qen janë aq të përkushtuar ndaj punës sa Border Collie. Ky është një qen që ka nevojë për punë. Ai ka nevojë për shumë aktivitet fizik dhe mendor çdo ditë për të plotësuar nevojat e tij të punës. Atij i pëlqen të kalojë kohë me familjen e tij. Shtresa e tyre duhet të lahet ose krehet një ose dy herë në javë.

Border Collie është shumë aktiv dhe duhet të shpenzojë gjithë atë energji.

Trajnimi është thelbësor për ekuilibrin Border Collie mentaliteti. Shikoni videon tonë me 3 komanda themelore përju mësoni qenin tuaj:

Si të edukoni dhe rritni një qen në mënyrë perfekte

Mënyra më e mirë për ju për të edukuar një qen është nëpërmjet Mbarështimit Gjithëpërfshirës . Qeni juaj do të jetë:

i qetë

Sjellet

i bindur

pa ankth

pa stres

Pa frustrim

Më i shëndetshëm

Ju do të jeni në gjendje të eliminoni problemet e sjelljes së qenit tuaj në një mënyrë empatike, respektuese dhe pozitive:

- urinimi jashtë vend

– lëpirja e putrave

– posesiviteti me sendet dhe njerëzit

– injorimi i komandave dhe rregullave

– lehja e tepërt

– dhe shumë më tepër!

Kliko këtu për të mësuar rreth kësaj metode revolucionare që do të ndryshojë jetën e qenit tuaj (dhe tuajën gjithashtu).

Border Collie Health

Shqetësimet kryesore:displazia e kofshës

Shqetësime të vogla: Atrofia progresive e retinës, dislokimi i thjerrëzave, CEA, PDA, OCD, PPM

Shikuar herë pas here: Abiotrofi cerebelare, lipofuscinozë ceroide, shurdhim

Testet e sugjeruara: ijet, sytë

Jetgjatësia: 10-14 vjet

Shënim: Toleranca juaj e lartë ndaj dhimbjes mund të maskojë problemet

Price of the Border Collie

Sa kushton një Border Collie . Vlera e Border Collie varet nga cilësia e prindërve, gjyshërve dhe stërgjyshërve të mbeturinave (qofshin ata kampionë kombëtarë, kampionë ndërkombëtarë, etj.). Për të zbuluar sa kushton një qenush i të gjitha madhësiveracat , shikoni listën tonë të çmimeve këtu: çmimet e këlyshëve. Ja pse nuk duhet të blini një qen nga reklamat në internet apo dyqanet e kafshëve shtëpiake. Shikoni këtu se si të zgjidhni një lukuni.

Qen të ngjashëm me Border Collie

Bariu Australian

Bariu me mjekër

Bariu Belg Malinois

Shepherd Belgian

Belgian Shepherd Tervuren

Australian Cattle Dog

Collie

Border Collie Pictures

Shihni fotografitë e këlyshëve Border Collie dhe e qenve të rritur.

Border Collie është një racë me shumë energji. Border Collie është shumë aktiv dhe duhet të shpenzojë gjithë atë energji.

Lëviz në fillim