Gjithçka rreth racës malamute të Alaskës

Familja: Northern Spitz

Zona e origjinës: Alaska (SHBA)

Funksioni origjinal: Tërheqja e sajë të rënda, Gjuetia e lojërave të mëdha

Madhësia mesatare e mashkullit:

Lartësia: 0,63 ; Pesha: 35 – 40 kg

Madhësia mesatare e femrës

Lartësia: 0,55; Pesha: 25 – 35 kg

Emrat e tjerë: asnjë

Pozicioni i renditjes së inteligjencës: Pozicioni i 50-të

Standardi i racës: kontrolloni këtu

Energjia
Më pëlqen të luaj lojëra
Miqësi me qentë e tjerë
Miqësi me të huaj
Miqësia me kafshët e tjera
Mbrojtja
Toleranca ndaj nxehtësia
Toleranca ndaj të ftohtit
Nevoja për stërvitje
Bashkimi me pronarin
Lehtësia e trajnimit
Roja
Kujdesi për higjienën e qenve

Origjina dhe historia e racës

Ashtu si shumica e qenve në familjen spitz, Malamute Alaskan evoluoi në rajonet arktike , i formuar nga kushtet e pafavorshme klimatike. Origjina e tij është e panjohur, por fillimisht u përshkrua si banim në mesin e inuitëve vendas të njohur si Mahlemutët, të cilët jetonin përgjatë Nortonit në bregun veriperëndimor të Alaskës. Fjala vjen nga Mahlemut Mahle, një emër i fisit Inuit, dhe mut, që do të thotë fshat. Qentë shërbenin sipartnerët e gjuetisë me kafshë të mëdha (si foka dhe arinj polarë) dhe i tërhoqën zvarrë kufomat e rënda në shtëpi. Këta qen ishin domosdoshmërisht të mëdhenj dhe të fortë sesa të shpejtë, duke lejuar një qen të bënte punën e shumë qenve më të vegjël. Ata ishin një ingranazh thelbësor në jetën e Inuitëve dhe trajtoheshin pothuajse si një anëtar i familjes, megjithëse nuk u trajtuan kurrë si kafshë shtëpiake.

Mjedisi i pafalshëm nënkuptonte që një qen më pak se ideal nuk do të mbahej. Kur eksploruesit e parë nga jashtë erdhën në rajon në vitet 1700, ata u impresionuan jo vetëm nga qeni i guximshëm, por edhe nga lidhja e dukshme e prindërve të përkëdhelur me ta. Me zbulimin e arit në 1896, një vërshim i të huajve erdhën në Alaskë, për argëtim, ata zhvilluan gara dhe gara për mbajtjen e ngarkesës midis qenve të tyre. Racat vendase u kryqëzuan me njëra-tjetrën dhe me ato të sjella nga kolonistët, shpesh në përpjekje për të krijuar një vrapues më të shpejtë ose thjesht për të siguruar numrin e madh të qenve të nevojshëm për të furnizuar nxitimin e arit.

Malamuti i racës së pastër ishte në rrezik për të humbur. Në vitet 1920, një entuziast i qenve garash në Nju Angli mori disa ekzemplarë të mirë dhe filloi mbarështimin e malamuteve tradicionale. Ndërsa reputacioni i racës u rrit, disa u zgjodhën për të ndihmuarAdmirali Byrd në shëtitjen e tij të vitit 1933 në Polin e Jugut. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, malamutët u thirrën përsëri në shërbim, këtë herë për të shërbyer si bartës të bagazheve, kafshë të paketimit dhe qen kërkim-shpëtim. Në vitin 1935, raca mori njohjen AKC (American Kennel Club) dhe filloi një fazë të re si një racë imponuese në shfaqjen e qenve dhe kafshëve shtëpiake.

Temperamenti i Malamute Alaskan

The Alaskan Malamute është një racë e fuqishme, e pavarur, me vullnet të fortë që pëlqen të argëtohet. Qentë e kësaj race duan të vrapojnë dhe të ecin. Përveçse është shumë e lidhur me familjen. Nëse bëni ushtrime të përditshme, do të jeni të edukuar në shtëpi. Megjithatë, pa ushtrime adekuate, ajo mund të bëhet e frustruar dhe shkatërruese. Shumë miqësor dhe i shoqërueshëm me njerëzit. Disa mund të jenë mbizotëruese dhe disa mund të gërmojnë dhe ulërijnë në oborrin e shtëpisë.

Si të kujdeseni për një malamute Alaskan

Malamute Alaskan pëlqen motin e ftohtë. Është një racë që mund të vrapojë për kilometra të tëra dhe ka nevojë për një sasi të mjaftueshme ushtrimesh çdo ditë, qoftë kjo në formën e një shëtitjeje të gjatë me zinxhir ose mundësinë për të vrapuar ose për të gjuajtur. Është më mirë ta mbani atë në ambiente të mbyllura gjatë motit të nxehtë. Shtresa e tyre ka nevojë për larje një ose dy herë në javë, më shpesh kur ndërrohet.

Lëviz në Krye