Familja: spitz, spaniel

Zona e origjinës: Francë

Funksioni origjinal: qen prehër

Madhësia mesatare e meshkujve:

Lartësia: 0,2 – 0,27 m; Pesha: deri në 4,5 kg (asnjëherë më pak se 1,5 kg)

Madhësia mesatare e femrave

Lartësia: 0,2 – 0,27 m; Pesha: 5 kg (asnjëherë më pak se 1,5 kg)

Emra të tjerë: asnjë

Renditja e inteligjencës: 8

Standardi i racës : shikoni këtu

Energjia
Më pëlqen të luaj lojëra
Miqësi me qentë e tjerë
Miqësi me të huaj
Miqësi me kafshët e tjera
Mbrojtje
Toleranca ndaj nxehtësisë
Toleranca ndaj të ftohtit
Nevoja për ushtrim
Bashkim me pronarin
Lehtësia e trajnimit
Roja
Higjiena e qenve kujdes

Origjina dhe historia e racës

Emri papillon është fjala në frëngjisht që do të thotë flutur sepse fytyra dhe veshët e këtij qeni energjik ngjajnë me një flutur. Papillon i ka rrënjët në spaniel që ishin kaq të njohura në të gjithë Evropën që në shekullin e 16. Këta qen të vegjël ishin jashtëzakonisht të popullarizuar me fisnikërinë si hobi, Spanja dhe Italia u bënë qendrat e mbarështimit dhe tregtisë përspanielët. Oborri i Louis XIV të Francës ishte i dhënë pas Papillons dhe importonte shumë prej tyre. Në një kohë, Papillon u bë i njohur si spanieli i ketrit, sepse mbante bishtin e tij me pendë mbi shpinë në të njëjtën mënyrë si ketri.

Këta qen në fillim kishin veshë të flokuar, por për shkak të një ngjarjeje të panjohur, disa qen kaloi për të mbajtur veshët tuaj të shpuar. Të dy llojet e veshëve mund të gjenden në të njëjtën pjellë. Deri më sot, të dy llojet e veshëve janë të pranuar në mënyrë të barabartë, megjithëse qeni me veshë të ngritur është shumë më popullor. Në Shtetet e Bashkuara, Papillon me veshë Lop njihet si Phalene, që në frëngjisht do të thotë molë, ndërsa në Evropë quhet epagneul nain ose spaniel lodër kontinentale. Deri në vitin 1900, Papillon ishte i përfaqësuar mirë në shfaqjet franceze të qenve dhe menjëherë pas kësaj u shfaq në Angli dhe Amerikë.

Këto shfaqje të mëparshme prireshin të ishin më të mëdha se ato që shihen sot dhe në përgjithësi ishin qen me ngjyra të forta, zakonisht disa nuanca e kuqe. Mbarështimi selektiv ka rezultuar në një qen më të vogël që dallohet nga ngjyrat e tij të habitshme të thyera nga njolla të bardha. Një fytyrë e shënuar në mënyrë simetrike me një njollë të bardhë kontribuon në shfaqjen e fluturës. Papillon është bërë një nga qentë lodër më të njohur, duke funksionuar gjithashtu si një kafshë shtëpiake e dashur, e famshme në shfaqje si dhetë jesh i bindur.

Temperamenti i Papillonit

Emri i racës është në fakt Spanieli Xhuxhi Kontinental, me dy variacione: veshë të ngritur dhe veshë të varur. Ato me veshë të ngritur janë bërë më të njohura, veçanërisht në Brazil, megjithëse raca është ende pak e njohur.

Papillon është një nga racat më të bindura dhe më të shkathëta nga racat e vogla. Papillon është i butë, i dashur dhe lozonjar. Ai është miqësor me të huajt dhe i shkëlqyeshëm me fëmijët, por sipas mbarështueses Carla Serran nga lukunitë e Chloe's Geant, disa qen nuk janë aq të shoqërueshëm me qentë e tjerë. Carla shpjegon se Papillonët janë shoqërues të shkëlqyeshëm, jetojnë nën hijen e pronarit, duan të luajnë, kanë shumë energji dhe kënaqen shumë duke luajtur me fëmijët, por duhet pasur kujdes që fëmija të mos e lëndojë qenin, pasi ai është një racë e brishtë në përgjithësi. "Papilonët janë të gjithanshëm sepse, përveçse janë qen shoqërues të shkëlqyer, ata janë shoqërues të shkëlqyeshëm për sport", thotë Carla Serran. Kujdesi për një Papillon

Papillon ka nevojë për stimulim mendor dhe qentë e kësaj race kënaqen me një shëtitje të përditshme në zinxhir si dhe lojëra sfiduese në ambiente të mbyllura ose në oborr. Kjo nuk është një racë që mund të jetojë jashtë. Shtresa e saj duhet të lahet dy herë në javë.

Lëviz në fillim