Shumë nga shokët tanë të qenit ende zotërojnë disa nga instinktet grabitqare të paraardhësve të tyre të egër, të cilat i detyrojnë ata të gjuajnë. Një faktor rëndues për këtë instinkt është lëvizja e shpejtë e pranishme tek zogjtë, e cila i dërgon ata shpejt në një situatë të arratisjes nga gjahu.

Pse qenve u pëlqen të ndjekin zogjtë?

Zogjtë janë të vegjël, bëjnë zhurma interesante dhe fluturojnë shpejt, duke i bërë ata diçka shumë interesante për t'u ndjekur. Shumë qen i shohin zogjtë (përfshirë pëllumbat dhe kokatet), ketrat, minjtë, minjtë dhe macet si pre e mundshme, disa më shumë se të tjerët. Çdo lloj zogu mund të konsiderohet pre për qenin tuaj, duke përfshirë rosat, mjellmat, patat, pulat dhe zogjtë e vegjël të egër. Disa raca qensh, të tilla si retrievers, spaniels dhe pointers, fillimisht u edukuan për të gjurmuar zogjtë - diçka që vazhdon ende në sjelljet e tyre sot. Prandaj, racat e gjuetisë kanë më pak tolerancë për zogjtë. Megjithatë, mos u dëshpëroni, me përkushtimin e duhur këto instinkte mund të shtypen.

Problemi i mospëlqimit të zogjve

Mund të mendoni se nuk keni nevojë për stërvitje, sepse ata mos mendoni të keni zogj në shtëpi. Megjithatë, zogjtë janë shumë të zakonshëm në zonat urbane dhe kjo mund të shkaktojë probleme serioze. Vetëm imagjinoni një situatë ku qeni juaj është në oborrin e shtëpisë dhe sheh një pëllumb. Nëse ai nuk është mësuar meprania e tyre, reagimi i tij i parë do të jetë ndjekja e saj, gjë që mund të çojë në aksidente të rënda, si për shembull, përmbysja, gëlltitja e patogjenëve përmes kufomave, etj.

Si ta stërvitni qenin tuaj që t'i pëlqejë kokat dhe të tjera zogjtë

Kur merreni me këtë lloj situate, së pari duhet të keni parasysh se procesi është progresiv, që do të thotë se është e nevojshme të keni kontroll të të dy llojeve të kafshëve në skenë. Mos e lini qenin tuaj t'i afrohet menjëherë zogut, përndryshe ai mund të përfundojë në një situatë shumë stresuese dhe të rrezikshme për të dy kafshët. Në vend të kësaj, kërkoni ndihmë nga një mik dhe përdorni lodra që ngjajnë me zogjtë. Kur ai përpiqet të hidhet pas lodrës, jepini atij një urdhër për të ndaluar, të tilla si "uluni", "qëndroni" ose një urdhër tjetër bazë. Pasi ai t'u përgjigjet urdhrave tuaja, filloni të inkurajoni kontaktin me zogjtë e egër, duke përdorur një jakë më të gjatë si masë paraprake. Gjithmonë mbani mend ta kompensoni atë sapo komanda ose sjellja e dëshiruar të jetë e suksesshme.

Këshilla dhe truket

Një truk tjetër që zakonisht funksionon shumë mirë në këto raste është të inkurajoni qenin të mendojë se zogjtë janë banorë të padëmshëm që janë pjesë e habitatit lokal. Ky lloj stimulimi mund të arrihet me përdorimin e tingujve të shpendëve, siç është kënga e një kanarine belge, e cila për disa arsye arrin te qeni më mirë se tingujt e shpendëve.e egër. Këto regjistrime mund të gjenden lehtësisht në internet, si p.sh. këndi më poshtë.

Mos harroni se çdo lloj trajnimi është më efektiv kur fillon nga një fazë qenush. Prandaj, nëse keni ndërmend të futni një zog në të njëjtin mjedis me qenin tuaj, mos humbisni kohë dhe stërviteni atë menjëherë.

Lëviz në fillim