Qentë me probleme të sjelljes

Shumica e problemeve të sjelljes të zhvilluara nga qentë, brenda dhe jashtë shtëpisë, u mësuan (edhe nëse në mënyrë të padukshme) nga vetë tutorët, të cilët, për moskuptimin e mënyrës se si qentë komunikojnë, si mendojnë, riprodhohen, ushqehen ose nëse ata mbrojnë veten, ata përfundojnë duke i trajtuar në mënyrë të gabuar, për rrjedhojë duke u shkaktuar miqve tanë probleme të tilla si ankthi, hiperaktiviteti, agresiviteti, fobitë, ndër të tjera.

Gjithnjë e më shumë njerëz i trajtojnë qentë e tyre si njerëz, që specialistët e quajnë atë antropomorfizëm ose humanizim, që konsiston në atribuimin e karakteristikave dhe ndjenjave njerëzore kafshëve. Lidhja emocionale me qentë po rritet dhe shumë tutorë i shohin qentë e tyre si një burim furnizimi për nevojat e tyre emocionale.

Përballë këtij trajtimi të humanizuar, nevojat themelore të kafshëve mund të harrohen. Qeni gjithashtu duhet të udhëhiqet nga tutori për të ditur se çfarë mund dhe nuk mund të bëjë, si të sillet në botën njerëzore. Nëse tutori nuk e di se çfarë dëshiron nga qeni, kafsha nuk do të dijë si të sillet. Përveç kësaj, kafshët shtëpiake duhet të përshtaten me stilin e jetës së pronarit të tyre. Në botën e sotme, njerëzit po konsumohen gjithnjë e më shumë nga aktivizmi i punës. Kur kthehen në shtëpi, nuk e kuptojnë se qeni i tyre i dashur e ka kaluar gjithë ditën vetëm, i mërzitur,të mbyllura brenda ose në një oborr të shtëpisë. Është i pashmangshëm pastaj zhgënjimi i kafshës që fillon të bëjë atë që nuk duhet për të kaluar kohën, ose shpesh për të tërhequr vëmendjen e pronarit të saj. Fillon të grisë rrobat dhe këpucët, të urinojë në divan, të ulërijë dhe të leh tepër. Besohet se 42% e qenve kanë një lloj problemi të sjelljes .

Që qeni juaj të jetë i pavarur dhe i lumtur, ju duhet të jeni. Në mënyrë që ai të ketë një jetë të shëndetshme, ju duhet të jeni të shëndetshëm. Kështu, një marrëdhënie harmonike midis qenit dhe mësuesit varet nga diçka e thjeshtë: respektoni nevojat themelore të qenit tuaj në mënyrë që ai të mund të jetojë vërtet si i tillë.

Burimet:

Gazeta Folha

Revista Superinteressante

Lëviz në Krye