10 racat e qenve që jetojnë më gjatë

Qeni më i vjetër në botë, sipas Guinness, jetoi pothuajse 30 vjeç. Ai quhej Max dhe ishte një përzierje dachshund, beagle dhe terrier. Rastësi apo jo, këto janë racat me rekordet më të larta për jetëgjatësinë dhe jetëgjatësinë.

Zakonisht, racat e vogla të qenve jetojnë më gjatë se racat e qenve të mëdhenj . Veterinari amerikan Dr Jon Woodman thotë se nuk ka asnjë arsye për këtë, por ndoshta është sepse qentë e vegjël në përgjithësi kanë më pak sëmundje gjenetike dhe organe më rezistente.

Lista me 10 racat e qenve që jetojnë më gjatë

1. Chihuahua

Sa vjeç jeton: 18 vjet (maksimumi)

Sëmundjet që prekin Chihuahua: Luksacioni patellar (probleme në nyjen e kapakut të gjurit), hipoglikemia dhe dhëmbët e konsumuar. Asnjë nga këto, nëse trajtohet, nuk është fatale.

Lexoni gjithçka rreth racës Chihuahua këtu.

2. Lhasa Apso

Sa vjeç jeton: 18 vjet (maksimumi)

Në vitin 1939 u regjistrua një rekord për një qen të kësaj race që jetoi 29 vjeç. Ata janë qen të qetë, të fortë me një temperament të qetë.

Lexoni këtu gjithçka për racën Lhasa Apso.

3. Beagle

Sa vjeç jeton: 15 vjet (maksimumi)

Nuk është e pazakontë që ne të shohim një beagle të moshuar duke ecur në rrugë me pronarin e tij, zakonisht gjithashtu i moshuar. Butch, një beagle i racës së pastër që jetonte në Virxhinia me familjen e tij, vdiq në27 vjeç në 2009.

Lexo gjithçka rreth racës Beagle këtu.

4. Maltez

Sa vjeç jeton: 15 vjet (maksimumi)

Këlyshët maltezë vuajnë nga disa çrregullime gjenetike, gjë që kontribuon në jetëgjatësinë e tyre në të ardhmen. Ka disa polemika në lidhje me këtë racë, me disa raporte për qentë që jetojnë më pak se 5 vjet pasi u prekën nga një sëmundje fatale.

Lexo gjithçka rreth racës malteze këtu.

5. Pomeranez (gjermanisht Spitz)

Sa vjeç jeton: 15 vjet (maksimumi)

Sëmundja më e diagnostikuar tek qentë e kësaj race është luksacioni patellar (probleme me nyjet e kapakëve të gjurit). duke mos qenë një sëmundje fatale.

Lexo këtu të gjitha për racën pomeraniane.

6. Boston Terrier

Sa vjeç jeton: 15 vjet (maksimumi)

Megjithëse raca Boston Terrier ndonjëherë vuan nga probleme të frymëmarrjes për shkak të feçkës së saj të rrafshuar, problemi më i zakonshëm shëndetësor i këtij raca ka të bëjë me sytë e tyre (kataraktet dhe problemet e kornesë), gjë që nuk konsiderohet të jetë kërcënuese për jetën.

Lexo gjithçka rreth racës Boston Terrier këtu.

12 7. Qedri qimedredhur

Sa vjeç jeton: 15 vjet (maksimumi)

Veterineri Dr Jon Woodman thotë se qimedredha ose përzierjet e qimedredhurve në përgjithësi kanë një jetëgjatësi mesatare më të gjatë. Ai kujdesej për një qimedredhur 22 vjeçare.

Lexoni gjithçka rreth racës qimedredhur këtu.

8.Dachshund

Sa vjeç jeton: 14 vjet (maksimumi)

Një nga qentë e konsideruar për librat e rekordeve, ishte një dachshund që vdiq në vitin 2009 në moshën 21 vjeçare.

Lexoni këtu gjithçka rreth racës Dachshund.

9. Miniaturë Schnauzer

Sa vjeç jeton: 14 vjet (maksimumi)

Kjo racë ruan "shpirtin e saj fëmijëror" edhe kur janë të moshuar, duke mbetur aktive dhe e shëndetshme deri në moshat më të mëdha.

Lexoni këtu gjithçka për racën Schnauzer.

10. Pug

Sa vjeç jeton: 13 vjet (maksimumi)

Pugët janë të prirur ndaj problemeve të frymëmarrjes, por pavarësisht kësaj ata kanë pak çrregullime gjenetike.

Megjithëkëtë Duke qenë brachycefalic, Pugs kanë pak predispozicion ndaj sëmundjeve gjenetike.

Lexoni gjithçka rreth racës Pug këtu.

Si të edukoni dhe rritni një qen në mënyrë perfekte

Metoda më e mirë për ju Rritja e një qeni bëhet përmes Mbarështimit Gjithëpërfshirës . Qeni juaj do të jetë:

i qetë

Sjellet

i bindur

pa ankth

pa stres

Pa frustrim

Më i shëndetshëm

Ju do të jeni në gjendje të eliminoni problemet e sjelljes së qenit tuaj në një mënyrë empatike, respektuese dhe pozitive:

– urinoni jashtë vend

– lëpirja e putrave

– posesiviteti me sendet dhe njerëzit

– injorimi i komandave dhe rregullave

– lehja e tepërt

– dhe shumë më tepër!

Kliko këtu për të mësuar rreth kësaj metoderevolucionare që do të ndryshojë jetën e qenit tuaj (dhe tuajën gjithashtu).

Lëviz në Krye