Një nga çështjet më të diskutueshme në shitjen e qenve French Bulldog janë ngjyrat (ose palltot).

Si fillim, kush mban standardin për këtë racë është Club du Bouledogue Français. Janë ata që e transferuan standardin për këtë racë në FCI, që është Federata Ndërkombëtare Kinologjike, në të cilën vende si Franca dhe Brazili janë anëtarë të lidhur. Me fjalë të tjera, standardi i racës së bulldogut francez në Francë, Brazil dhe në botë është i njëjtë!

Lexoni këtu për temperamentin dhe kujdesin e Buldogut francez.

Buldogu francez i racës standarde ishte hartuar dhe raca u njoh në të njëjtin vit në 1898. Kohët e fundit, pas përfundimit të Bashkimit Sovjetik, midis fundit të viteve 1990 dhe fillimit të viteve 2000, disa mbarështues të Evropës Lindore filluan të shesin ngjyra të reja, sikur të ishin të rralla dhe ekzotike. Në një kohë të shkurtër, këto lajme u përhapën në mbarë botën.

Ata pretendojnë se gjenet për këto ngjyra janë mutacione shumë të rralla. Rezulton se mutacionet e ngjyrave nuk vijnë kurrë vetëm, ato zakonisht shoqërohen me sëmundje dhe deformime që e bëjnë kafshën të pamundur për t'u riprodhuar dhe një ngjarje kaq e rrallë nuk ndodh aq shpesh sa të mbushë reklama në mbarë botën, në një hapësirë ​​kaq të shkurtër kohore. Shitet këlysh me ngjyrë “të rrallë”; pra eshte genjeshter. Ose përndryshe ata pretendojnë se gjenet për këto ngjyra të reja ishin të fshehura në racë. Nga viti 1898 deri në vitet 2000, ka pasur breza qenshmjafton që të ketë një stabilizim të ngjyrave brenda garës dhe si dhe zhdukjen totale të çdo ngjyre të ndryshme; edhe një gënjeshtër tjetër që “nuk ngjitet”.

Shihni gjithçka për BULLDOG FRENCH këtu:

Pra, nga vijnë këto ngjyra të reja?

Ata vijnë nëpërmjet përbashkimit me racat e tjera . Procesi për marrjen e ngjyrave të reja kalon në dy faza:

Faza e parë:

Bulldogët francezë çiftëzohen me raca të tjera, duke marrë këlysh të kryqëzuar. Mestizot që lindin pa ngjyrat e dëshiruara (që janë shumica dërrmuese) hidhen; që në vendet e Evropës Lindore do të thotë eutanazi, ndërsa në vendet amerikane braktisen.

Faza e dytë:

Këlyshët e ngjyrës së dëshiruar çiftohen me njëri-tjetrin, madje. edhe pse janë vëllezër. Këto çiftëzime me inbreeding të ngushtë synojnë të rregullojnë ngjyrën "e re" dhe të marrin këlyshë me një pamje shumë të afërt me një Bulldog francez të racës së pastër. Pasojat e dëmshme të këtyre çiftëzimit të mbyllur endogam janë lindja e pasardhësve të sëmurë dhe të deformuar, të cilët vriten ose braktisen sepse nuk janë fitimprurës.

Ata që lindin mjaftueshëm të fortë për t'u shitur, edhe me defekte të dukshme (strabizmi , dhëmbët e këqija dhe këmbët e shtrembër, për shembull) do të fitojnë para për falsifikuesit (në Brazil, shitja e mestizove sikur të ishin raca është një krim imashtrim).

Përballë këtyre mashtrimeve të fundit, CBF së bashku me FCI ka përditësuar standardin francez Bulldog, duke specifikuar gjithnjë e më shumë çështjen e ngjyrave të kësaj race.

Standardi zyrtar në frëngjisht

Model zyrtar i përkthyer në portugalisht

Vini re se në frëngjisht, ngjyrat janë më të detajuara.

Shpjegimet e ngjyrave të përshkruara në modeli i racës French Bulldog

French Bulldog Brindle

– Mund të jetë nga brindja më e lehtë (e quajtur gjithashtu brindle inverse ose brindle e artë), me sfond me ngjyrë të hapur dhe vija me ngjyrë të errët, deri në brez mesatar me shpërndarje të barabartë midis veshjeve të errëta dhe të lehta, deri në rrathë të errët, me vija të lehta në sfond me ngjyrë të errët (disa rrathë të errët mund të ngatërrohen me të zeza në fotot me dritë të ulët).

– Brenda kësaj ngjyre brindle, mund të ketë shenja të vogla të bardha në disa pjesë të trupit, mund të ketë edhe shpërndarje të shenjave të bardha dhe vija të bardha ose mbizotëruese, ku pjesa më e madhe e trupit është e bardhë.

Bulldogu francez fawn 8

– Zëlli është ngjyra okër, duke filluar nga e hapura (kafeja me ngjyrë qumështi, e quajtur edhe krem) deri në të kuqërremtë e errët.

– Zëlli mund të ketë njolla të vogla të bardha, të shpërndara në mënyrë të barabartë me njolla të bardha dhe të bardha ose njolla të bardha mbizotëruese në trupi.

“Buldogu francez i të gjitha ngjyrave të përshkruarasipër

– Sytë duhet të jenë të errët. Ato nuk mund të jenë kurrë blu, jeshile, të verdhë, qelibar apo kafe të çelur.

– Tartufi duhet të jetë i zi. Asnjëherë blu (gri) ose kafe (çokollatë).

- Lëkura e gjithë trupit, në qepallat, buzët, veshët etj., duhet të jetë e zezë. Përjashtim bëjnë vetëm qentë me konformacion të shkëlqyer, me sy të errët, qepalla të zeza dhe hundë të errët, defekti i vetëm i të cilëve është depigmentimi i pjesshëm i fytyrës.

Çdo ngjyrë që është që nuk përshkruhen në standardin e racës, ato janë të ndaluara në të

Arsyet e ndalimit janë: ose sepse janë ngjyra të rreme, domethënë që fillimisht nuk ekzistonin në racë dhe janë futur përmes një ndërrimi (të shpjeguar tashmë më herët), si p.sh. Ky është rasti me të zezën (e zeza në foto është një përzierje e Boston Terrier), bardh e zi, trengjyrësh, zi dhe kafe, kafe ose çokollatë ose mëlçi, blu ose gri, purpur dhe blu, merle, etj. Ose janë të ndaluara sepse lidhen me sëmundje, siç është rasti me albinos, mëlçinë, merle, blu (blu), jargavan (jargavan), isabela dhe çdo ngjyrë tjetër që ka lëkurë të depigmentuar dhe sy të çelur (blu, jeshile, të verdhë. , etj).

Vini re se qentë në ngjyrat e ndaluara, kanë disa devijime nga standardi (përveç ngjyrës) dhe disa probleme fizike shumë të dukshme (qëndrueshmëri e dobët, sy të zbehtë, të mbyllur. vrimat e hundës, për shembull). Kjo është pasojë e një krijimi qëata nuk kujdesen për mirëqenien fizike dhe mendore të qenve dhe janë vetëm në kërkim të fitimit.

Shihni se si sytë e kësaj Blu janë fryrë dhe putrat e përparme janë të deformuara.

Konsideratat për disa nga ngjyrat e ndaluara

Bulldog francez krejtësisht i bardhë

Qentë krejtësisht të bardhë me sy dhe lëkurë të shpërbërë, të cilët nuk mbartin gjenin e albinizmit, vijnë nga çiftëzimi i gabuar i qenve kryesisht të bardhë . Është i ndaluar në racë për shkaktimin e surdhimit dhe zhvillimit të kancerit të lëkurës dhe syve .

Bulldogu francez ultra-depigmentuar ose fauna hiper-holluar

Qentë e bardhë ultra të depigmentuar (të quajtur gabimisht edhe krem) ku lëkura, mukozat, sytë dhe hunda janë me ngjyrë të çelur, janë jashtë standardit për të njëjtat arsye si krejtësisht të bardhët: prirje për shurdhim dhe sëmundje të tjera të rënda , shkaktuar nga hollimi i pigmenteve të trupit. Kjo ngjyrë vjen nga çiftëzimi i gabuar midis qenve shumë të ndershëm.

Bulldog francez me çokollatë

Për ngjyrën e çokollatës (kafe ose mëlçi): shkaktohet nga një gjen hollues recesiv dhe karakterizohet nga qimet në trupin kafe çokollatë, hundë kafe, lëkurë kafe dhe sy kafe të çelur, ose të verdhë ose jeshil. Hiper-hollimi i kësaj ngjyre shkakton edhe shumë sëmundje. Kjo ngjyrë u shfaq në racë pasi vendet e Evropës Lindore hynë në kapitalizëm dhe kishin nevojë për të fituar para urgjente.

Blu French Bulldog

Rreth ngjyrës blu: kjo ngjyrë vjen gjithashtu nga një gjen hollues recesiv, karakterizohet nga flokët, lëkurën dhe hundën gri të kaltërosh dhe sytë mund të jenë gri, blu, jeshil ose të verdhë. Bulldog francez është i ndjeshëm ndaj kësaj ngjyre dhe zhvillon shumë sëmundje. Bulldogu francez blu ishte një nga truket e vendeve të Evropës Lindore për t'i shpëtuar varfërisë.

Këto ngjyra të ndaluara janë tashmë mjaft të zakonshme në mbarështimin brazilian, ku mungesa e njohurive të përgjithshme lehtëson mashtrimin. Mos blini një bulldog francez me ngjyra jo standarde, pasi mund të blini një qen të sëmurë.

Si të edukoni dhe rritni një qen në mënyrë perfekte

Metoda më e mirë për ju për të edukuar një qen është përmes Krijimit Gjithëpërfshirës . Qeni juaj do të jetë:

i qetë

Sjellet

i bindur

pa ankth

pa stres

Pa frustrim

Më i shëndetshëm

Ju do të jeni në gjendje të eliminoni problemet e sjelljes së qenit tuaj në një mënyrë empatike, respektuese dhe pozitive:

– urinoni jashtë vend

– lëpirja e putrave

– posesiviteti me sendet dhe njerëzit

– injorimi i komandave dhe rregullave

– lehja e tepërt

– dhe shumë më tepër!

Kliko këtu për të mësuar rreth kësaj metode revolucionare që do të ndryshojë jetën e qenit tuaj (dhe tuajën gjithashtu).

Referencat:

Club du BouledogueFrançais

Fédération Cynologique Internationale

Société Centrale Canine

Konfederata Braziliane e Cinophilia

Standardi i racës franceze Bulldog në portugalisht

Standard e racës franceze Bulldog në gjuhën origjinale

Rreth ngjyrave të Bulldogit Francez

Rreth gjenetikës së ngjyrave në Bulldog Francez

Rreth problemit të ngjyrës blu në Bulldog Francez

Lëviz në fillim