Како да го спречите кучето да го влече поводникот

Ова е постојана поплака од многу сопственици на кучиња. Кучето го влече поводникот за време на прошетката, всушност го носи туторот на прошетка. Па, има решение, како и сè друго!

Многу е полесно да го научите вашето куче на правилна форма за секогаш да оди правилно, отколку подоцна да морате да го поправите.

Видете овде сè треба да знаете за тренинзите и кученцата.

Погледнете ја техниката на едукаторот на животни Густаво Кампело:

Метод на лабава јака

Јака прицврстена нормално и долга околу 1,8 m веќе е неопходна за оваа обука. Првиот чекор во учењето на одење со лабав поводник е да се има на ум дека оставањето на куќата на поводник веќе е награда. Второ, запомнете дека ако продолжите да одите кога вашето куче постојано го влече поводникот, всушност го учите да биде неуреден.

Прво, ставете ја јаката и поводникот на кучето и останете да стоите во едно место. Дајте му на кучето доволно поводник за да може да оди на околу еден метар од вас. Наградете го секој пат кога ќе се ослободи поводникот. Овој метод најдобро се користи со маркер за награда како „да“ или клик.

Кога сте подготвени да започнете да одите, кажете „ајде да одиме!“ и неколку чекори. Вашето куче речиси сигурно ќе почне да влече веднаш, затоа престанете да одите. Почекајте јаката повторно да се олабави, дајтенаграда и обидете се повторно да одите. Обидете се да не го влечете или влечете поводникот, што е вашиот природен одговор. Ако ви е тешко да престанете да влечете, ставете ја раката што го држи поводникот во џеб. Исто така, бидете многу цврсти кога разговарате со вашето куче. Кученцата обрнува внимание на работите само кратко време, а разговорот со вашето кученце со понизок глас ќе му помогне да го задржи вниманието на вас

Метод на магаре и морков

Метод една секунда за учење на вашето куче да не се влече се нарекува "морков пред магаре метод". Започнете да пешачите, држејќи го благо во едната рака пред носот на вашето куче. Ако имате мало кученце, можете да го направите ова со лажица путер од кикирики и да ја спуштате лажицата одвреме-навреме за да му дозволите да лиже. Погрижете се да го наградувате кучето на секои неколку метри што ве следи. Обидете се да носите со себе дел од клешти на прошетка за да процените колку добро му оди на кучето. Ако дажбата истече пред покачувањето, тогаш знаете дека треба да продолжите да се обидувате. Ако сè уште имате преостанати кипови кога ќе се вратите, ќе знаете дека успешно сте го научиле вашето куче и можете да направите уште повеќе добро со тоа што ќе му го дадете тоа што остана.

Со кој било метод, не обидувајте се да тренирате ако вашето куче немало време.можност да согорите малку енергија од затворањето неколку часа. Поиграјте си со него малку претходно и потоа одете на прошетка когатој е малку помирен. Сепак, немојте да го изморувате премногу затоа што тогаш можеби нема да ви обрнува внимание при прошетката.

Кога ќе можете да го шетате вашето кученце и истовремено да ги држите јаката и садот со вода, тогаш вие може да каже дека успеавте да го научите вашето куче да оди на лабаво поводник. Да се ​​потсетиме на тоа „опуштено“ не значи дека кучето ќе биде лабаво на улица, туку дека јаката/оловото ќе биде лабаво, без да биде растегната и влечена од кучето.

Референца: Образование за домашни миленици

Скролај на врв