Обука

Како да го спречите кучето да го влече поводникот

Ова е постојана поплака од многу сопственици на кучиња. Кучето го влече поводникот за време на прошетката, всушност го носи туторот на прошетка. Па, има решение, како и сè друго! Многу е полесно да го...

Како да се казни куче: дали е правилно да се остави кучето приземјено?

Кога тренирате куче, постојат многу начини да се постават граници и да се разјасни кое однесување не е прифатливо. Но, некои казни, како да го заклучите сам, треба да се избегнуваат. Следно, ја оправд...

Основни потреби на кучињата

Постои пирамида која зборува за основните потреби на луѓето, но имаме и пирамида, која дури се базираше на пирамидата на Маслоу за да зборува за кучешките потреби . Оваа тема е од голема важност, б...

Совети за вашето куче да лае помалку

Дали вашето куче многу лае ? Колку и да изгледа неверојатно, туторите кои најмалку сакаат лаење се тие кои најбрзо го учат кучето да лае на се. Тоа е затоа што, за да го натераат да престане да лае...

Како да тренирате куче

Некои луѓе можеби мислат дека тренирањето го претвора кучето во робот и го лишува да го прави она што го сака. Па, ве покануваме да ја прочитате оваа статија: зошто обуката е важна. Тренингот троши ме...

Сè за позитивна обука

Би можел да дадам едноставен одговор, велејќи дека позитивната обука е начин на едукација на кучето без употреба на аверзивни средства, фокусирање на позитивни награди и насоченост кон благосостојбата...

Совети за чување на вашето куче во затворен простор

На кучињата им треба вежбање, без оглед на времето. На студ или дожд, сè уште им е потребна ментална и физичка стимулација. Секогаш има денови кога времето е премногу топло или премногу студено за д...

Кучињата се чувствуваат љубоморни?

„Бруно, моето куче не го дозволува мојот сопруг да ми се доближи. Реже, лае, па дури и те каснал. Со другите кучиња го прави истото. Дали е тоа љубомора?“ Ја добив оваа порака од девојка која ќе ми ст...

Како да го исчистите кучето од мочање и измет од подот

Па, понекогаш се случуваат несреќи. Или затоа што кучето е кученце и сè уште не е тренирано да мочка и кака на вистинското место, или затоа што кучето сака да привлече внимание правејќи ја својата раб...

Куче кое не сака птици: какатели, пилешко, гулаби

Многу од нашите кучешки придружници сè уште поседуваат некои од грабливите инстинкти на нивните диви предци, кои ги принудуваат да ловат. Отежнувачки фактор за овој инстинкт е брзото движење присутно...

Кутре многу гризе

Тие велат дека секоја шега има зрно вистина, но кога станува збор за кучињата, дали можеме да го кажеме истото? Сакам да се осврнам на тема која обично е вообичаена кај воспитувачите на кученца: касну...

Скролај на врв