Тие велат дека секоја шега има зрно вистина, но кога станува збор за кучињата, дали можеме да го кажеме истото?

Сакам да се осврнам на тема која обично е вообичаена кај воспитувачите на кученца: каснување од куче од „игра“.

Фазата на раст и развој на кученцата може да се смета за обука за возрасен живот. Затоа, секоја игра се однесува на идната реалност.

Во текот на фазата на развој кутрињата го учат своето соодветно место во хиерархијата на глутницата и покажуваат важни особини на нивните карактеристики на однесувањето.

Сè уште во истата фаза кученцата учат да ловат, да доминираат, да се борат, меѓу другото, преку „игри“ во глутници. Набљудувајте ја вашата реакција на кученцето што живее во вашата куќа: дали го поздравувате со детски тон на глас, го галите и го бакнувате, свртувајќи се кон него како да е дете? Со тоа што се однесувате кон него вака, како реагира на вас? Веројатно кученцето го прима полно со енергија, лижејќи и гризејќи се што е на дофат. И токму во овој момент се јавува грешката.

Значи, не дозволувајте вашето куче да ви ја гризе раката или кој било друг дел од вашето тело, создавајте ограничувања, бидејќи често оваа игра не престанува со времето, како што многумина мислат. Кутрето расте и продолжува да гризе да игра, но сега со трајни заби иогромна уста.

Обрнете внимание на периодот во кој забите на кученцето почнуваат да излегуваат, промената на забот се случува помеѓу третиот и седмиот месец од животот на животното. Во овој период, нормално е вашиот пријател да грицка предмети за да ја ублажи непријатноста од непцата. Помогнете му на вашето куче во оваа фаза со тоа што ќе му дадете пристап до гумени играчки кои ќе му помогнат во оваа транзиција.

Како да го спречите кученцето да ни ги гризе рацете и нозете и начини да го поправиме тоа

1 ) Дајте му на кученцето (кое веќе е обезцрвено и вакцинирано!) добри дози дневно вежбање со тоа што ќе го изнесете на прошетка. Ова може да ги намали некои стимули на каснувања.

2) Ако грицка кога добива наклонетост, од играчка што може да ја гризне. Ако инсистира, напуштете ја околината неколку минути.

3) Ако кучето игра гризе во сите интеракции со луѓето, пренасочете се кон играчки од гума или ткаенина.

4) Во случај кучето да касне и држи, држете му ја устата со помош на вашите усни за да ја отвори устата и вие да се ослободите. Не се карајте, боцкајте или удирајте го кучето.

Поправањето и давање ограничувања на вашето куче секако е форма на љубов. Сакајте го вашиот пријател.

Како да престанете со каснување од шега

Верувај ми, тоа е МНОГУ полесно отколку што мислите, само треба да бидете доследни. Односно, ако не можеш да каснеш, не можеш да каснеш НИКОГАШ. Нема употребаништо ако понекогаш дозволуваш, а друг пат не. Вашето куче ќе биде збунето, изгубено и нема да научи ништо. Не играјте гризење раце и нозе, не мавајте со рацете и нозете намерно пред него и не го задевајте вашето куче.

Погледнете го видеото подолу и научете како да го решите овој проблем еднаш и за сите:

Скролирај на врв