Нормално стареење и очекувани промени кај постарите кучиња

Очекуваме одредени промени да се случат во телото на животното како што старее. Овие модификации можеби не се исти кај секој животински вид. Кај некои животни, промените во срцето се вообичаени, додека кај други животни (мачки), бубрезите може да бидат еден од првите органи кои покажуваат знаци на стареење. Можеме да им помогнеме на постарите животни да се прилагодат на овие промени на различни начини: рано дијагностицирање проблеми, користење соодветни лекови и додатоци, модифицирање на животната средина на кучето и менување на начинот на кој комуницираме со нашите постари пријатели.

Еве главните болести кај постарите кучиња.

Промена на потребите за исхрана и промени во тежината и изгледот

Како што стареат кучињата, нивниот метаболизам се менува и нивната потреба за калории се намалува. Општо земено, вашата потреба од енергија за одржување се намалува за околу 20%. Како што вашата активност генерално се намалува, вашите потреби за енергија се намалуваат за дополнителни 10-20%. Ако ги храниме постарите кучиња со иста количина што ги храневме кога биле млади, тие ќе се здебелат и може да станат дебели. Дебелината е еден од главните здравствени проблеми на постарите кучиња. Покрај калориите, постојат и други нутритивни потреби на постарите кучиња, вклучително и зголемување на влакната и намалување на мастите.Еве ги предностите и недостатоците на стерилизацијата.

Коскената срцевина заменета со маснотии

Претходно разговаравме за тенденцијата на постарите кучиња да добиваат повеќе маснотии. Мастите можат да навлезат и во коскената срцевина. Коскената срцевина е одговорна за производство на црвени крвни зрнца, кои носат кислород, бели крвни зрнца кои се борат против болестите и тромбоцити, кои помагаат во згрутчување на крвта. Ако коскената срцевина значително се замени со маснотии, може да се развие анемија . Важно е да се изврши комплетна крвна слика (CBC) како дел од нивниот годишен преглед.

Промени во нивото на активност и однесување

Постарите кучиња може да имаат намалено ниво на активност. Ова може да се должи на нормалното стареење или да биде прв знак на болест како што се артритис или сенилност. Редовните ветеринарни прегледи на секои 6 месеци и следењето на вашето куче за други симптоми на болеста ќе помогнат да се разликува нормалното стареење од болеста.

Како што животните стареат, нервните клетки умираат и не се заменуваат. Во некои случаи, одредени протеини може да почнат да ги опкружуваат нервните клетки и да предизвикаат нивно неправилно функционирање. Комуникацијата помеѓу нервните клетки исто така може да се промени. За некои кучиња, промените на нервниот систем се доволно сериозни за да го променат нивното однесување. Доколку одредени знацисе присутни, тие се нарекуваат „когнитивна дисфункција“. Според Pfizer Pharmaceuticals, производителот на Anipryl, лек за лекување на когнитивната дисфункција кај кучињата, 62% од кучињата на возраст од 10 години и постари ќе искусат барем некои од симптомите на когнитивната дисфункција кај кучињата . Тие вклучуваат конфузија или дезориентација, немир во текот на ноќта, губење на вештините за тренирање, намалено ниво на активност, намалено внимание и непрепознавање пријатели или семејство.

Постарите кучиња имаат намалена способност да се справат со стресот, а тоа може да резултира во промените во однесувањето. Вознемиреност од одвојување, агресија, фобии од бучава и зголемена вокализација може да се развијат или влошат кај постарите кучиња. Различни лекови во комбинација со техники за модификација на однесувањето може да помогнат да се решат некои од овие проблеми со однесувањето.

Да донесете ново куче дома кога имате постаро куче кое покажува знаци на стареење можеби не е најдобрата идеја. Обично е најдобро да се земе ново кученце кога постарото куче е сè уште подвижно (може да се држи подалеку од кученцето), релативно без болка, не доживува когнитивна дисфункција и има добар слух и вид.

Зголемена чувствителност на температура промени

Способноста за регулирање на телесната температура се намалува вопостари кучиња. Тоа значи дека тие се помалку прилагодливи на климатските промени. Кучињата кои можеле да се справат со ниски температури кога биле млади можеби нема да можат додека стареат. Следењето на температурата на околината околу вашето куче и правењето прилагодувања ќе му помогне на вашето постаро куче да се чувствува поудобно. Можеби ќе треба да му го придвижите креветот поблиску до греалка или да го чувате внатре со клима уред за време на топло време.

Губење на слухот

Некои кучиња ќе доживеат губење на слухот додека стареат. Лесно губење на слухот е тешко да се процени кај кучињата. Губењето на слухот често е сериозно пред сопственикот да стане свесен за проблемот. Првиот забележан знак може да изгледа како агресија. Во реалноста, може да се случи кучето да не е свесно за пристапот на некоја личност, да се запрепасти кога ќе се допре и инстинктивно да реагира. Сопствениците исто така известуваат дека кучето не ги почитува командите (кучето повеќе не слуша). Губењето на слухот обично не може да се врати, но некои промени во начинот на кој комуницирате со вашето куче може да помогнат да се намалат ефектите. Една од причините да ги научиме рачните сигнали за различни команди додека се млади е тоа што овие сигнали со рака се многу корисни ако кучето развие губење на слухот. Користење на светла за сигнализирање на кучињата (на пример, трепкање на светлото во дворот кога сакатекучето влегува во куќата) може да биде корисно. Кучињата со оштетен слух сè уште можат да ги почувствуваат вибрациите, така што плескањето со рацете или удирањето на подот може да го предупреди кучето дека се обидувате да комуницирате со него.

Промени на очите и губење на видот

Многу кучиња развиваат очна болест наречена нуклеарна склероза . Во оваа состојба, леќата на окото изгледа заматено, но кучето обично може добро да гледа. Многу сопственици мислат дека нивното куче има катаракта (која влијае на видот) кога кучето всушност има нуклеарна склероза. Катарактата е честа појава кај постарите кучиња од одредени раси, како и глаукомот. Секоја ненадејна промена во видот или изгледот на очите може да сигнализира итна ситуација; контактирајте со вашиот ветеринар што е можно поскоро. Очните прегледи треба да бидат редовни кај постарите кучиња.

Резиме

Постарите кучиња може да доживеат многу промени во функциите на нивното тело. Некои кучиња може да имаат позабележителни промени од другите, а кај некои кучиња, промените може да почнат да се случуваат на помлада возраст. Знаејќи кои промени може да ви помогне вам и на вашето куче да се прилагодите. Постојат многу начини на кои можете да му помогнете на вашето постаро куче да се прилагоди на овие промени.

Ќе треба повнимателно да го следите вашето постаро куче. Не ја отфрлајте промената во активноста или однесувањето на вашето куче како „тоа е само старост“. Многу од промените исто така може да бидатзнаци на посериозна болест. Ако се сомневате, консултирајте се со вашиот ветеринар и не заборавајте да разговарате со него за сите грижи што ги имате за вашето повозрасно куче.

Особено ако постарото куче не јаде како што треба или има одредени медицински состојби, често се препорачуваат додатоци. Важно е да ја смените храната на вашето куче со храна за постари кучињаи да ги следите препораките за количина на пакувањето.

Како и кај луѓето, постарите кучиња може да почнат да покажуваат седа коса, што најчесто се јавува на муцката и околу очите. Крзното може да стане потенко и поматно, но тоа може да биде и знак за болест или недостаток на хранливи материи. Додатоците на масни киселини можат да помогнат да се врати дел од сјајот на палтото. Ако палтото на постарото куче значително се промени, кучето треба да го прегледа ветеринар. Постарите кучиња можеби ќе треба почесто да се негуваат, со особено внимание на аналната област. Грижата за дотерувањето е одличен начин да поминете квалитетно време со вашето постаро куче. Ќе му се допадне вниманието.

Кожата на старото куче може да стане потенка и затоа повеќе подложна на оштетување. Некои постари кучиња развиваат повеќе бенигни израстоци на кожата, кои обично не се отстрануваат лесно освен ако не се трауматизираат. Може да се појават и канцерогени израстоци на кожата. Сувата кожа може да биде проблем за постарите кучиња, и повторно, додатоците на масни киселини може да бидат проблемкорисен.

Калуси

Вообичаено е кај постарите кучиња од големи раси да се развијат калуси на лактите. Една од причините за тоа е тенденцијата на постарите кучиња да бидат помалку активни и повеќе да лежат. Особено ако лежат на тврди места, може да се формира топлина. Обезбедувањето на вашето куче со кревет, особено ортопедски кревет, може да помогне да се спречат калуси.

Кршливи нокти и задебелени влошки

Како што гледаме промени на палтото, можеме да видиме и задебелување на перничињата на нозете и промени на ноктите кај постарите кучиња. Тие имаат тенденција да станат кршливи. Треба да се внимава при сечењето на ноктите на постарите кучиња и можеби ќе треба почесто да се сечат, бидејќи постарите неактивни кучиња имаат помала веројатност да ги истрошат ноктите преку активност.

Мобилност и артритис

Артритисот е честа појава кај постарите кучиња, особено кај кучињата од крупна раса и раси кои имаат тенденција да имаат болест на интервертебралните (IV) дискови, како што се Дакеловите и Басетите. Кучињата со проблеми со зглобовите порано во нивниот живот, исто така, имаат тенденција да развијат артритис како што стареат. Како и кај луѓето, артритисот кај кучињата може да предизвика само блага вкочанетост или може да стане изнемоштен. Кучињата може да имаат потешкотии да се качуваат и спуштаат по скалите, да скокаат во автомобилотитн.

Хондроитин и глукозамин можат да бидат корисни за здрави зглобови. Некои антиинфламаторни лекови за болка, како што се аспирин и Римадил, често се препорачуваат за кучиња со артритис. (Не давајте на вашата мачка никаков вид средство за ослободување од болка, освен ако не ви е препишано од вашиот ветеринар.) Како и кај мускулите на луѓето (ако не ги користите, ги губите), постарите кучиња кои се неактивни ќе ја изгубат мускулната маса и тонусот. Ова може да им го отежне движењето наоколу, па помалку се движат итн., па започнува маѓепсан круг. Вежбањето за постаро куче е важно за здравјето на мускулите, како и за срцето, дигестивниот систем и ставот. Рутините за вежбање може да се приспособат според способностите на кучето. Пливањето и неколку кратки прошетки дневно може да помогнат во одржување и зајакнување на мускулите на вашето куче. Рампи, покачени хранилки и ортопедски кревети можат да му помогнат на кучето кое има намалена подвижност или болка при движење.

Стоматолошка болест

Забната болест е најчеста промена што ја гледаме кај постарите кучиња. Истражувањата покажуваат дека дури и на тригодишна возраст, 80% од кучињата покажуваат знаци на заболување на непцата . Рутинската грижа за забите, вклучително и четкањето, може да помогне да се сведе на минимум стоматолошката болест. Кучињата кои не добиле соодветна стоматолошка нега може да развијат заболести.значително како што стареат и може да развијат опасни по живот компликации како што се забен камен . Програмата за нега на забите треба да се состои од четкање, редовни стоматолошки прегледи и професионално чистење кога е потребно.

Намален гастроинтестинален мотилитет ( запек )

Како што стареат кучињата, движењето на храната низ вашиот дигестивен тракт се забавува. Ова може да резултира со запек. Запекот е почест кај кучињата кои може да доживеат болка при дефекација, како што се оние со дисплазија на колкот или болест на аналната жлезда. Неактивноста исто така може да придонесе за запек. Запекот, исто така, може да биде знак за некои сериозни состојби на болеста и кучето кое има запек треба да биде проценето од ветеринар. Може да се препишат лаксативи или диети кои содржат зголемени влакна. Важно е кучето да пие многу вода. Некои постари кучиња, исто така, може да бидат повеќе склони кон стомачни проблеми.

Намалена способност за борба против болести

Како што старее кучето, имуниот систем не работи толку ефикасно, така што Постарото куче има поголема веројатност да развие заразни болести, а инфекцијата кај постаро куче обично е посериозна отколку слична кај помладото куче. Важно е вашето куче секогаш да има ажурирани вакцини. Видете ги вакцините овде

Намалена срцева функција

Со возраста, срцето на кучето губи одредена ефикасност и не може да пумпа толку многу крв во одреден временски период. Срцевите залистоци губат дел од нивната еластичност и исто така придонесуваат за помалку ефикасно пумпање. Вентилот кој најверојатно ќе се промени е митралната валвула, особено кај малите раси. Некои од овие промени во срцето се очекувани, но најтешките промени особено може да се појават кај кучињата кои имале мали проблеми со срцето кога биле млади. Дијагностички тестови како што се радиографија (х-зраци), електрокардиограм (ЕКГ) и ехокардиограм може да се користат за дијагностицирање на срцеви заболувања. Достапни се различни лекови, во зависност од видот и тежината на болеста.

Намален белодробен капацитет

Белите дробови, исто така, ја губат својата еластичност за време на процесот на стареење и способноста на белите дробови да го оксигенираат крвта може да се намали. Постарите кучиња може да бидат повеќе склони кон респираторни инфекции и може полесно да се заморуваат. Запомнете дека вашето куче над 7 години е како постара личност, која лесно се заморува и има кревко тело.

Намалена бубрежна функција

Како што стареат домашните миленици, ризикот од болести на бубрезите се зголемува . Ова може да се должи на промени во самиот бубрег илитие се резултат на дисфункција на други органи како што е срцето, кое, доколку не функционира правилно, ќе го намали протокот на крв во бубрезите. Функцијата на бубрезите може да се мери преку хемиски тестови на крвта и анализа на урината. Овие тестови можат да идентификуваат проблем со бубрезите долго пред да има какви било физички знаци на болеста. Најчестиот знак за бубрежно заболување што прв го забележал сопственикот би бил зголемувањето на потрошувачката на вода и урината, но тоа обично не се случува додека не се изгуби околу 70% од функцијата на бубрезите.

Ако бубрезите откажат, функционираат нормално, исхраната и дозата на различни лекови и анестетици можеби ќе треба да се променат за да му се помогне на телото да се ослободи од производите за распаѓање. Се препорачуваат преданестетички тестови на крвта за да се идентификуваат какви било потенцијални проблеми со бубрезите пред да се администрира анестезија.

Уринарна инконтиненција и губење на тренингот

Уринарната инконтиненција е неволно или неконтролирано истекување на урина од мочниот меур. Кај постарите кучиња, особено стерилизираните женки, мали количини урина може да истечат од уретрата додека кучето одмара или спие. Третманот за инконтиненција обично не е тежок. Најчесто се користат фенилпропаноламин (PPA) и естрогени, како што е диетилстилбестрол.

Некои постари кучиња кои биле тренирани со години,може да почне да има „несреќи“. Како и со другите проблеми со однесувањето кај постарите кучиња, може да има голем број причини за оваа промена во однесувањето. Секое постаро куче што го покажува овој проблем треба да биде прегледано од ветеринар и сопственикот треба да може да даде детална историја на бојата и количината на урина (или столицата), колку често кучето треба да се елиминира, промените во исхраната или пиењето, држењето на кучето и дали „несреќите“ се случуваат само кога сопственикот го нема. 80% поголеми шанси за развој на заболување на простатата , но ретко е канцерогено. Во повеќето случаи, простатата само се зголемува. Меѓутоа, зголемената простата може да предизвика проблеми со мокрењето или дефекацијата. Постарите машки кучиња, особено оние кои не се стерилизирани, треба да ја проверат нивната простата како дел од нивниот редовен физички преглед. Ризикот од заболување на простатата може значително да се намали ако кучето е стерилизирано.

Намалена функција на црниот дроб

Иако црниот дроб има неверојатен и уникатен начин да се регенерира кога ќе се повреди, црниот дроб е како и секој друг орган во телото. Неговата способност за детоксикација на крвта и производство на бројни ензими и протеини постепено се намалува со возраста.

ПонекогашЕнзимите на црниот дроб може да се зголемат кај навидум нормално животно. Од друга страна, некои животни со заболување на црниот дроб имаат нормално ниво на ензими на црниот дроб кои циркулираат во крвта. Ова го отежнува толкувањето на овие тестови. Бидејќи црниот дроб метаболизира многу лекови и анестетици, дозата на овие лекови мора да се намали ако црниот дроб не функционира како што треба. Тестовите на крвта, исто така, се препорачуваат за да се идентификуваат потенцијалните проблеми со црниот дроб.

Промени во функцијата на жлездата

Некои жлезди имаат тенденција да произведуваат помалку хормони со возраста, а другите жлезди може да произведуваат повеќе, како на пример кај болеста од Кушинг . Хормоналните проблеми се вообичаено нарушување кај многу постари кучиња. Златниот ретривер, на пример, има многу поголем ризик за развој на хипотироидизам. Тестовите на крвта помагаат да се дијагностицираат овие болести и многу од нив се лекуваат со лекови.

Промени во млечните жлезди

Кучките може да развијат одредено стврднување на млечните жлезди, поради инфилтрација на фиброзно ткиво. Ракот на дојката кај кучињата е исто толку чест како и кај луѓето. Ракот на дојката е најчест тумор кај кучката, а воедно и најчест малигнитет. Постарите женски кучиња треба да ги проверат млечните жлезди како дел од нивниот редовен физички преглед. Ова е уште една причина зошто укажуваме на кастрација. Погледнете

Скролај на врв