Што е балансирано куче?

Многу луѓе сакаат да имаат урамнотежено куче , но дали знаете што е балансирано куче? И што да направите за вашето куче да биде избалансирано, знаете? Ајде да го разјасниме сето тоа во оваа статија.

Урамнотежено куче е она кое:

• знае како да се однесува во различни животни ситуации, како што се прошетки, интеракција со други кучиња и луѓе, посети, звуци ..

• Нема стресен и фрустриран живот, полн со тепачки, врисоци и казни

• Нема нервози

• Знае кога да игра и кога да останете смирени

• Има силна врска со семејството

• Послушно е и ги следи упатствата на сопственикот

Можете да помешате балансирано куче со куче со висока енергија надолу, но тие се многу различни работи. Да, урамнотеженото куче е мирно куче, но смиреноста не е поврзана со нивото на енергија.

Тоа е, кучето со високо ниво на енергија, како лисицата Паулистина, исто така може да биде избалансирано – и смирено. ако живее според ставките погоре, знаејќи како да се однесува, да не се стресува и да биде послушен. Ќе биде мирен (урамнотежен), но сепак ќе биде активно и разиграно куче.

Урамнотеженото куче е СРЕЌНО куче. Ниту едно куче нема да биде среќно ако не е избалансирано. Ако живеете под стрес, вознемирено и не знаете како да се однесувате во човечкиот свет. Тоа е невозможно.

Десет совети како да имате кучеизбалансиран

Урамнотежен дом

Кучето е одраз на средината во која живее. Нема потреба да сакате мирно и урамнотежено куче ако вашата куќа е во хаос, ако луѓето викаат еден на друг и ако никој не се почитува.

Да бидете постојан водич

Кохерентниот водич е тој учител кој нема да му нареди на кучето, туку ќе го наведе кучето да научи да се однесува во човечкиот свет, учејќи го правилно и погрешно од кученце. Тоа е тој учител кој ги наградува успесите и се фокусира на тоа што кучето треба да прави во секоја ситуација, без да ги менува правилата. Да се ​​биде доследен значи дека откако ќе ги воспоставите куќните правила, тие не можат да се променат за да не се збуни кучето. Имаме час само за Кохерентен водич на курсот Meu Cachorro Equilibrado, вреди да се провери.

Не се карајте и не удирајте

Кога се борите или удрите, го дестабилизирате вашето куче. Тој се плаши од вас, вашата врска со вашето куче е нарушена и тој губи упатување кон тоа што треба да прави. Ако детето го чеша ѕидот, а вие само кажете дека не може да го гребе ѕидот, како ќе знае што да прави наместо тоа? Треба да го водите кучето колку што може, зајакнувајќи ги неговите удари.

Квалитетни прошетки

Квалитетот на прошетката е МНОГУ поважен од неговото времетраење. Ако не одите на вистински начин, нема смисла да пешачите 45 минути или да трчате со тоакученце. Квалитетната прошетка му овозможува на ова куче да шмрка наоколу, да запознае нови агли, да ја согледа околината и да го истражува местото со долг поводник. 20 минути застанување и шмркање се многу поефикасни од 1 час трчање.

Наклонетост, наклонетост и интеракција

Ниту едно куче нема да биде избалансирано ако остане во изолиран семеен двор. На кучињата им е потребен човечки контакт секогаш кога е можно. Кучето е животно кое се појавило во нашите села и отсекогаш живеело со нас. Да го лишиш од ова значи да ја игнорираш неговата ДНК.

Одмор

Кучињата спијат многу, особено кученцата и постарите. Спиењето е од суштинско значење за правилното функционирање на мозокот, затоа обидете се да не го будите кучето што спие. Ако спие, треба.

Социјализирање со кучиња и луѓе

За да биде избалансиран, кучето треба добро да се сложува со другите кучиња и луѓе. Оваа социјализација треба да започне од кученце, но можно е да се дружат и возрасни кучиња, иако е потешко. Бидејќи се глутници, многу е добро кучето да живее со суштества од тој вид.

Гледајќи го како куче

Кучињата се животни. Ќе можете да ги задоволите вашите потреби само ако го гледате како таков. Ако го гледате вашето куче како човек, на крајот го поврзувате со човечките чувства и човечките потреби. Ова куче ќе биде збунето и нема да биде избалансирано.

Имајте емпатија

Аемпатијата е од фундаментално значење за да имате избалансирано куче. Таа е таа што ќе ве натера да се ставите во кожата на кучето и да знаете како да постапите кога вашето куче ќе греши. Курсот Meu Cachorro Equilibrado има цел модул само за емпатија и водич чекор по чекор за да бидете поемпатични со вашето куче.

Здравствена заштита

Здравје е основно за кучето да биде избалансирано. Куче со здравствени проблеми завршува да размислува за своите емоции (исто како и ние!). Болката, чешањето и непријатноста можат да доведат до лудило секого, вклучувајќи го и вашето куче.

Задоволете ги потребите на вашето куче

Постојат 4 основни потреби: БИОЛОШКИ, ЕМОЦИОНАЛНИ, СОЦИЈАЛНИ И КОГНИТИВНИ. Во рамките на овие потреби постојат оние што ги нарекуваме фундаментални сектори. Има вкупно 11. Треба да ги исполните овие 11 сектори за вашето куче да има полн живот и конечно да успее да биде избалансирано.

Би сакал да ве поканам да научите за курсот My Balanced Dog. Во него детално ќе ве научиме на СЕТО ОВА, како да ги задоволите сите потреби, како да бидете кохерентен водич, како да имате повеќе емпатија и како да имате совршено, мирно, здраво и среќно куче. Кликнете овде за да ја погледнете презентацијата на методот.

Скролај на врв