Агресивно куче: Што предизвикува агресија?

Да ги повториме најчестите причини за агресија кај кучињата. Ако вашето куче стане агресивно или реактивно кога е изложено на некој од овие еколошки предизвикувачи, треба да се консултирате со квалификуван и искусен специјалист за однесување кој користи научно издржани и пријателски техники за модификација на однесувањето. Затоа социјализацијата на кученцето е толку ФУНДАМЕНТАЛНА, така што вашето куче се навикнува на различни дразби и со тоа ќе го избегне проблемот со агресијата во иднина.

Дали е страв од агресија?

Во повеќето случаи агресивноста е директно поврзана со стравот. Постојат неколку реакции на страв кај кучињата. Кучето може да се крие и да побегне, може да се тресе и да остане мирно или пак да реагира агресивно. Тоа е одбранбена стратегија. Ако размислите за тоа, луѓето не се толку различни.

Кога размислувате за тоа, да, ако вашето куче покажува агресија во некоја ситуација, веројатно е исплашено и само се брани. Бидете внимателни кога го казнувате во овој момент, бидејќи тоа може да ги влоши работите.

Агресивни кучиња кога ќе се допрат

Многу кучиња реагираат агресивно на ракување со нив на одредени начини. На пример:

• Фаќање

• Сечење нокти

• Капење

• Четкање

Истото важи и за многу ветеринарни прегледи и процедури, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на:

• Очни прегледи

• Стоматолошки прегледи

• Очни прегледиуши

• Израз на аналната жлезда

• Инјекции од секаков вид

• Употреба на лекови

• Имобилизирање за прегледи

• Стоење на испитната маса

• Чистење на ушите

• Допирање

Но, зошто се случува ова? Може да има две главни причини: кучето може да има некоја траума (го нападнале, имало лошо искуство со некоја процедура итн.) или можеби не е навикнато на тоа. Овие два мотива се спојуваат во еден: страв. Мора да манипулирате со вашето куче на секој можен начин уште од рана возраст, да го навикнете на различни стимули и да го спречите подоцна да страда за да ги исече ноктите или да ги четка забите, на пример.

Во видеото подолу, ние зборувајте за оваа рана манипулација:

Агресивна женка во близина на кученца

Постара од одење напред. Мајчината агресија е честа кај сите видови. Биолошки, целта на целиот живот е да се пренесуваат гените преку репродукција. Бидејќи овој инстинкт е силен и својствен за сите животни, мајките се исклучително поспремни да ги заштитат своите младенчиња. Дури и обично пријателска жена може да ги смета странците како закана за нејзините млади и да прикажува емоционални сигнали за да ги одврати идните пристапи. Односно, кучка може да нападне некој што ќе и се доближи на нејзините кученца. Ова е инстинктивно и нормално. Почит.

Инвазија на територија

Многу кучиња мислат дека заштитата на нивнитедомот и имотот е многу важна работа. Територијалноста е продолжување на чуварскиот и заштитниот ресурс, кога целата куќа станува вреден ресурс што мора да се заштити од натрапниците по секоја цена. Кучињата чувари се создадени за ова, тие имаат во нивната ДНК поголем чуварски и заштитен инстинкт од другите кучиња. Сепак, и покрај тоа, тие мора да бидат обучени и научени да го прават тоа правилно за да не го изложат на ризик своето семејство. Еве ги најдобрите 10 кучиња чувари.

Заштита на ресурсите

Чувањето на ресурсите е природно однесување. Кучињата кои ги штитат ресурсите го гледаат пристапот на луѓето или луѓето како закана за она што тие го сметаат за вредно - било да е тоа имот, сопственик, оброк, играчка или омилено место за спиење. Еве како да се ослободите од овој проблем со посесивноста.

Агресија на болка

Болката може да го направи кучето агресивно во обид да се одбрани и да ве оддалечи. Главните болести и состојби кои предизвикуваат екстремна болка кај кучињата се:

– артритис;

– артроза;

– фрактури;

– повреди; 1>

– болка во увото;

– орална наклонетост.

Агресија кон други кучиња

Агресијата насочена кон други кучиња може да има различни манифестации и причини:

1. Интерсексуална агресија – Интерсексуалната агресија се случува кон други кучиња од ист пол. Тоатенденцијата е почеста кај сексуално непроменети кучиња и е ресурс генерално чуван за репродуктивна предност.

2. Тип-специфична агресија – Тип-специфична агресија се јавува кога кучето има дефицит на социјализација со кучиња од специфичен тип на тело (крупни кучиња, на пример) или историја на негативни искуства со куче од специфичен тип. На пример, како кученце бил нападнат од лабрадор, па можно е да се плаши (и напаѓа) од Лабрадор во текот на целиот свој живот.

3. Специфична агресија на однесување – Кучињата, како и луѓето, нема секогаш да толерираат грубо однесување од други кучиња. Многу кучиња нема да се двоумат да го искористат својот глас, тело и/или заби за да му кажат на кучето „Излези!“.

Работи што се движат

Како предатори, кучињата брзо ги бркаат и гризат работи кои се движат брзо и/или непредвидливо. Животните кои брзо се движат (верверички, птици, мачки итн.) се чести мети. Човечките причини за реактивност на движење вклучуваат велосипеди, скејтборди и автомобили. Затоа е толку важно уште од мали нозе да се навикнете да се наоѓате во средини со овие елементи.

Агресија и фрустрација

Фрустрацијата е уште една честа причина за агресија кај кучињата. Фрустрацијата создава стрес, што придонесува за агресија. Фрустрациската агресија обично се формира околу бариери како што сејаки или огради. Кучето може да сака да провери дали има личност или куче од другата страна на оградата и е фрустрирано што не може. Како резултат, тој може да ја пренасочи својата агресија кон познато животно или човек. Фрустрациската агресија може да се појави и во однос на неактивноста, кога се отстранува поттикот за претходно стимулираното однесување. Ако лаењето отсекогаш работеле за привлекување внимание, но одеднаш сопственикот го игнорира, кучето можеби ќе сака да тестира дали грицкањето е поефикасен начин за привлекување внимание.

Специфични групи на луѓе

Кучиња може да биде агресивен кон одредени групи на луѓе со заеднички особини – мажи со брада, мали деца, поединци со ограничена подвижност, па дури и луѓе со одреден мирис.

Како што можете да видите, причините за агресија кај кучето може да варира многу. Одговорот на кучето на стимул ќе биде позитивен според позитивните искуства што ги имал со тој стимул, особено за време на критичните периоди на развојот на кученцето. Одговорот на кучето на стимул ќе биде негативен поради а) недостаток на изложеност и б) непријатни искуства во присуство на тој стимул.

Постои популарна легенда која вели дека постојат расистички кучиња. Тоа е мит. Она што се случува е дека ако кучето никогаш не видело црно лице во својот живот, може да се изненади кога ќе наиде на него. Затоа е такаВажно е кученцето да се изложува на секакви луѓе, особено до 4 месечна возраст.

Како да се третира агресивноста?

Добри вести: само што ја читавте оваа статија досега веќе сте започнале. Првата работа е да разберете што го тера вашето куче да постапува така. Ова е единствениот начин да се реши проблемот.

Како што веќе рековме, 90% од овие причини може да се избегнат доколку кучето се навикне на различни стимули уште од мали нозе, кога е приемчиво за животните искуства .

Но, ако вашето куче има проблеми со агресијата и е веќе возрасен, погледнете што да правите:

1. Првото нешто е да го однесете на ветеринар да види дали има некаква непријатност

2. Анализирај во кои ситуации станува агресивен

3. Десензибилизирајте го на нештата што ја поттикнуваат оваа агресија

Дали агресијата зависи од расата на кучето?

Дали некои раси се поагресивни од другите? Да и не. Бруно Леите, професионален тренер, објасни сè во ова видео:

Скролај на врв