Ботулизам е форма на труење со храна предизвикана од токсин произведен од бактеријата Clostidrium botulinum. Тоа е невропатска, сериозна болест и нејзините типови Ц и Д се оние кои најмногу ги погодуваат кучињата и мачките. Бидејќи е невообичаена болест кај домашните животни, дијагнозата често е тешко да се потврди и не се знае со сигурност колку болеста ги погодува кучињата, бидејќи многу случаи можеби не се пријавени и не се откријат.

Како куче Може да се заразите со ботулизам

Со јадење:

• расипана храна/ѓубре, вклучително и домашен отпад

• мртви трупови на животни

• контаминирани коски

• сурово месо

• конзервирана храна

• барички со вода во контакт со ѓубре

• брани на рурални имоти

Симптоми на ботулизам

Проголтаниот токсин се апсорбира во желудникот и цревата и се дистрибуира низ крвотокот. Овој отров има специфично дејство на периферниот нервен систем и го спречува преносот на импулси од нервните завршетоци до мускулите.

Кучето има флакцидна парализа (шепите стануваат меки). Екстремитетите почнуваат да парализираат од задните нозе до предните нозе, што дури може да влијае на респираторниот и срцевиот систем. Се јавува губење на мускулниот тонус и 'рбетните рефлекси, но опашката продолжува да се движи.

Симптомите се појавуваат во рок од 1 до 2 дена по внесувањето на токсинот и состојбатабрзо еволуира во декубитална положба (лежејќи).

Главните компликации поврзани со ботулизмот се респираторна и срцева слабост, што може да доведе до смрт.

Дијагноза на ботулизам

Обично се заснова на клинички измени и на историја на ингестија на одредена храна за која постои сомневање дека е контаминирана: ѓубре, коски пронајдени на улица итн.

Во повеќето случаи, идентификацијата на болеста е нарушена, бидејќи е неопходно, за да се потврди, тестот за неутрализација да се спроведе кај глувци, што не е секогаш достапно. Токсинот не се појавува директно во урината, столицата или крвните тестови.

Ботулизмот може да се помеша со:

• БЕС: но ова обично е поврзано со промената на менталната состојба на кучето. Линк до страницата Беснило.

• АКУТЕН ПОЛИРАДИКУЛОНЕВРИТ: нервно дегенеративно заболување кај кое има акутно воспаление на нервите и обично ги зафаќа сите 4 нозе во исто време и кучето има различен, рапав звук на лаење. од нормалното.

• БОЛЕСТ НА КРЛЖЕЊЕ: исто така предизвикано од невротоксин произведен од крлежите Ixodes и Dermacentor. Во овој случај, крлежот обично го напаѓа кучето. Прочитајте овде сè за болестите на крлежите: Ерлихиоза и Бабезиоза.

• МИАСТЕНИЈА ГРАВ: болест што резултира со мускулна слабост и прекумерен замор.

Како да се третира крлежотБотулизам

Кај тешко погодените животни, може да биде потребна хоспитализација со терапија со кислород и асистирана вентилација неколку дена. Во други случаи, третманот се заснова на мерки за поддршка:

• Чувајте го животното на чиста, обложена површина;

• Свртете го кучето на спротивната страна на секои 4 часа/6 часа;

• Следете ја треската. Погледнете како да го направите ова овде (врска до страницата со треска);

• Чувајте ја кожата сува и чиста (без урина и измет). Водоотпорна маст може да се нанесе на местата каде што кучето е највалкано;

• Нахранете и наводнувајте со шприцови. Употребата на течна храна е индицирана. Врска до тоа како да се даде течен лек;

• Масирајте ги екстремитетите и изведувајте движења со шепата 15 минути, 3 до 4 пати на ден;

• Помогнете во обидите за стоење и поддршка на тежината, 3 до 4 пати на ден;

• Помогнете при одење во тоалет, откако ќе дадете храна и вода, однесете го кучето на вообичаеното место и оставете го таму некое време за да може да се ослободи.

Постои специфичен антитоксин кој може да се администрира, но тој е ефикасен само ако токсинот сè уште не навлегол во нервните завршетоци. Ова значи дека ако кучето почнало да ги парализира задните нозе и е идентификувано со ботулизам, можно е да се користи антитоксин кој спречува болеста да влијае на други региони, како што се предните нозе, вратот, респираторниот и срцевиот систем.

Употребата на антибиотици неима ефект, бидејќи не се бактериите што ја предизвикуваат болеста, туку токсинот што се формира.

Закрепнување

Прогнозата е поволна, нервните завршетоци треба да се регенерираат и ова се случува бавно. Многу кучиња целосно закрепнуваат во рок од 2 до 4 недели од почетокот на симптомите.

Како да спречите ботулизам

Внимавајте со прошетките на места каде што има ѓубре, барички вода, во локации/фарми и каде има храна што се распаѓа. Сè уште нема вакцина за кучиња против ботулизам.

Вистинскиот случај

6-месечниот Ших Цу, кој живее во стан, со сите вакцини ажурирани и обезцрвени, почна да има потешкотии качување по скали, качување на софата, скокање, со некоординираност на задните нозе. Однесен е на ветеринар, направил рендген кој не покажал промени и му препишал антиинфламаторно и штитник за зглобови.

По 24 часа одење на ветеринар, кучето не покажало подобрување. Во нов контакт со лекарот го задржал лекувањето. Кучето имало дијареа и била прегледана столицата која не покажала промена. Во рок од 2 дена, задните нозе беа парализирани, а за 4 дена и предните нозе и главата беа флакцидни.

Кучето беше примено, земена е крвна слика, што беше во ред, дадени се лекови за да се тестира кучето реакција, во случај на мијастенија, но кучето не реагирало. Со исклучување,констатирано е дека кучето има ботулизам и започнати се мерки за поддршка.

Не е познато каде кучето имало контакт со отровот, постојат сомневања за прошетки бидејќи кучето живее во централен регион на градот, често има ѓубре расфрлано по улиците и тоа можеби е форма на контаминација. Или дури, тој имал пристап до конзервирана храна за кучиња, каде што токсинот можел да се развие.

Околу 3 дена по дијагнозата на ботулизам и без потреба од хоспитализација, кучето повторно почнало да ја поддржува својата мала глава. Него цело време го придружуваше некој, лежеше на пријатно место, добиваше течна храна и вода, го носеа во бањата и, како што е ших-цу, го избричија за да се олесни чистењето.

Во 2 недели кучето веќе закрепна малку тон на предните шепи и со помош можеше да седне, можеше да јаде нешто поцврсто, но не му се допаѓаше, па продолжи да јаде течна храна заедно со друга храна: овошје ( што го сака).

За 3 недели, кученцето веќе стоеше, но не беше цврсто, му требаше помош и веќе можеше да се храни и пие вода без да му треба помош.

За 4 недели, тој веќе можеше да се движи, но за да оди истовремено ги мрдаше и задните нозе (како зајаче).

За 5 недели, кучето беше целосно закрепнато и без последици. денес тој ена 1 година тој е многу здрав и разигран.

Библиографија

Алвес, Кахена. Ботулизам кај кучиња: болест на невромускулниот спој. UFRGS, 2013.

Крисман и сор.. Неврологија на мали животни. Roca, 2005.

Totora et al.. Микробиологија. Artmed, 2003.

Скролирај на врв