Како да го поттикнете вашето куче да пие повеќе вода

Како и луѓето, кучињата исто така треба да пијат многу вода за да останат здрави и со совршено функционирање на организмот.

Кучињата со високо ниво на енергија имаат тенденција да пијат повеќе вода отколку помирните кучиња, но секој треба да пијте многу вода во текот на денот.

Недостатокот на вода може да предизвика проблеми со бубрезите, бидејќи кучињата на крајот помалку мочаат и на тој начин ослободуваат помалку нечистотии од телото.

Совети за професионалното куче да пијте повеќе вода

Секогаш одржувајте ја водата свежа

„Стара“ застоена вода не е многу интересна за кучињата, тие сакаат свежа вода. Секогаш менувајте ја водата во саксиите, дури и ако не е снема.

Ставете мраз во водата

Кучињата честопати сакаат да си играат со мраз. Охрабрете го да си игра со мраз, а потоа ставете коцки мраз во садот за вода. Така тој ќе се обидува да го добие мразот и со тоа ќе заврши со пиење вода.

Распоредете тенџериња низ куќата

Како луѓето, така и кучињата можат да бидат премногу мрзливи да пијат вода или едноставно заборави да го пиеш, да пиеш. Ставете неколку саксии со вода, на пример, во близина на садот за храна, во близина на креветот, во дневната соба, спалната соба, кујната и местата каде што вашето куче обично игра. Ќе откриете дека тој ќе оди во чинијата со вода почесто отколку порано.

Користете автоматска пијачка

Автоматските пијалоци ја одржуваат водата посвежа подолго време иова му помага на кучето да се заинтересира за водата. Препорачуваме торус пијалок, кој се продава во Генерацијата на домашни миленици . За да купите, кликнете овде.

Торус е револуционерна фонтана за пиење. Има филтер со активен јаглен, односно може да ставите вода од мијалникот. Покрај тоа, ја одржува складираната вода секогаш свежа. Има површина што не се лизга за да не се лизга на подот и може да ја наполните со вода и да ја носите со себе на патувања и прошетки, бидејќи водата не излегува.

Следејќи ги овие совети вашето куче ќе пие повеќе вода и ќе останете поздрави! :)

Скролај на врв