Како да го расплеткате крзното и да ги отстраните јазлите

Крубот, особено кај животните со долга коса природно има тенденција да има мали јазли и заплеткувања предизвикани од секојдневните активности на животното. Овие влакна се спојуваат со мртвите влакна заедно со остатоците како прашина, честички од околината итн. Како што растат јазлите, влакната околу јазлите се собираат и ја повлекуваат кожата на животното, предизвикувајќи непријатност, а понекогаш дури и болка.

Погледнете која четка е идеална за секој тип коса и научете како правилно да го капете вашето куче за да избегнете јазли.

Каде што обично се формираат јазли:

– Зад ушите

– Помеѓу ушите задни нозе

– По должината на задница на животното

– Во препоните

– Под предните нозе

– Во вратот

Кога четкањето или чешлањето не е рутина, замрсувањата стануваат поголеми и кожата може да се влече речиси постојано. Секој пат кога животното ќе се навлажни, јазлите стануваат потешки, што го прави уште поболно за животното. Кожата може да се иритира, па дури и да се појават чирови поради постојаното влечење на косата. Многупати јазлите се толку големи што е речиси невозможно да се исечат со остри ножици бидејќи биле многу блиску до кожата.

Како да ги отстраните јазлите од кучешки влакна

Една од причините тоа што одгледувачите на животни избегнуваат да ги дотеруваат своите животни е да се справат со сплетената коса. По правило, сплетените влакна поголеми оддека на врвот на прстот му треба посебно внимание. Кожата на вашето домашно милениче е нежна и потенка од вашата, така што ако вашето домашно милениче треба постојано да ги отстранува тие замрсеци, најдобро е да се консултирате со професионалец.

Малите заплеткувања може да се отстранат со гребло или мистрија. Поголемите со повеќе влакна треба да се отстранат со ножици. Чувај се! Лесно е да ја исечете кожата на вашето домашно милениче.

1. Прво погледнете каде се јазлите и исчеткајте ги наоколу за да ги отстраните опуштените влакна

2. Користејќи гребло или гребло, полека заобиколувајте ги јазлите и отплеткувајте ги малку по малку што е можно повеќе.

3. Бидете трпеливи и внимателни кон удобноста на животното. Не обидувајте се целосно да го отстраните јазолот директно со рацете

4. Некои јазли изгледаат полошо отколку што навистина се, поради фактот што можеби не ја извадиле косата одоздола. Овие се лесно да се поправат. Надворешниот слој отплеткувајте го со отплетувач и исчешлајте ја долната коса.

Внимание: Животните со поголеми јазли, јазли блиску до кожата или оние кои предизвикуваат екстремна непријатност мора да ги отстрани специјализиран професионалец . Однесете го на ветеринар или во продавница за миленичиња со бањање и дотерување.

Скролај на врв