Како да се даде течен лек

Ветеринарите често препишуваат течни лекови за нашето куче (дипирон, антибиотици, витамини...) и многу луѓе не знаат како да ги дадат овие лекови на нивното куче. Капењето на капките во устата на кучето не е добар излез. Прво затоа што ќе биде доста предизвик да капнете 10 капки на пример без да пропуштите ниту една и да го држите кучето мирно. Второ, кутриот, овие лекови имаат лош вкус и вистинска тортура е да му ги понудиш на кучето, уште повеќе да капе по јазикот. Ако сакате да знаете како да давате лек во апчиња, видете ја оваа статија.

Ако вашето куче не е на рестриктивна диета и ветеринарот вели дека лекот може да се дава со храна и дозата е мала, најдобар начин може да биде да се измеша мала количина од лекот со конзервирана храна за кучиња. Најдобро е прво да се даде мала количина храна без лекот. Ова го намалува сомнежот што може да го има вашето куче. Подобро е да не се меша целиот лек во еден оброк, бидејќи ако кучето не јаде сè, нема да ја добие соодветната доза.

Но, многу кучиња имаат Природна храна или се хранат само со сува храна (ова е случај од Пандора), па го направивме овој чекор-по-чекор водич за да можете да го давате лекот без никакви проблеми.

Како да му дадете лек на куче

1. Подгответе го лекот - протресете го шишето доколку е потребно и отстранете ја соодветната количина течност сокапалка или шприц обезбедени од вашиот ветеринар. Ставете ја капачката или наполнетиот шприц на дофат.

2. Повикајте го вашето куче со многу возбуден глас. Ако не изгледате загрижено, помала е веројатноста и вашето куче да се чувствува така.

3. Однесете го вашето куче на погодно место и ставете го со грбот на нешто што вие прави му не се одвраќај од тебе. Некои луѓе откриле дека имаат подобра контрола ако кучето е поставено на површина веднаш над земјата. Ако е така, погрижете се да имате некој да ви помогне, за кучето да не скокне или падне од масата и да не се повреди. Лицето што ви помага треба да го држи кучето околу рамениците и градите.

4. Фатете го шприцот или капалката. (Ако сте деснак, користете ја десната рака.)

5. Со другата рака, држете ја муцката на вашето куче нежно подигајќи ја нагоре. Малку навалете ја главата на кучето наназад.

6. Ставете го врвот на капалката или шприцот во шуплината формирана помеѓу образот и задните заби на кучето.

7. Дајте лек полека. Дајте го лекот во мали количини со кратка пауза помеѓу секоја порција. Бидете многу внимателни да не го давате лекот побрзо отколку што вашето куче може да го голтне . Не обидувајте се да ја дадете целата течност одеднаш, бидејќи тоа може да предизвика гушење или повраќање. Вашето куче може да исплука дел од лекот. ако оваАко се случи ова, немојте повторно да давате друга доза освен ако чувствувате дека ја исплукал целата доза.

8. Држете ја устата затворена и наместете ја главата на кучето малку нагоре, што ќе му олесни на кучето да голта. Нежно триење или дување на носот може да го поттикне да голта.

9. Избришете ги сите лекови од лицето на кучето со помош на мека, влажна крпа.

10. Дајте му на вашето куче многу галење, а можеби дури и понудете му благо. Ова ќе ги олесни работите следниот пат. И запомнете, колку побрзо го давате лекот, толку е полесно за двајцата, само внимавајте на брзината при инјектирање на течноста во устата на животното.

11. Исплакнете ја шприц/капкалка со вода од чешма и вратете го лекот во фрижидер доколку е потребно. Сликите вредат илјада зборови, но гледањето демо во живо е многу подобро. Ако ветеринарот ви препише течни лекови за вашето куче, обидете се еден од ветеринарниот персонал да ви покаже како да го дадете лекот.

Скролај на врв