Како да се казни куче: дали е правилно да се остави кучето приземјено?

Кога тренирате куче, постојат многу начини да се постават граници и да се разјасни кое однесување не е прифатливо. Но, некои казни, како да го заклучите сам, треба да се избегнуваат. Следно, ја оправдуваме оваа позиција и нудиме алтернативи кои се поефикасни и побезбедни од психолошка гледна точка.

Разговаравме и за удирање на кучето и методи за да се избегне потребата да се користи физичка агресија за казнување. Дури и да не „боли“, сепак е агресија.

Но, тогаш сите прашуваат: добро, па како ќе го сторам тоа ако не можам да го удрам или казнам. Па, затоа сме тука! Не грижете се, ќе можете совршено да го едуцирате вашето куче без да ги користите овие методи.

Како да го казните или да се борите со вашето куче кога ќе направи нешто погрешно

Не поврзувајте изолација со казна

Кучињата се исклучително социјални. Затоа, не сакаат да бидат сами. До тогаш, многу добро. Да им се допадне, заземјувањето не би било казна. Проблемот е што кучето го поврзува да биде само со карање и секогаш кога ќе мора да биде сам, ќе се чувствува уште полошо. Ние секогаш препорачуваме да го правите спротивното: да се поврзете сами со добри работи. На овој начин, нашите отсуства кучето ќе ги гледа посмирено и ќе предизвика помалку страдање за него, што ќе резултира со помали шанси тој да развие анксиозност за одвојување илипринудувања, како непрекинато лижење на шепата. На пример, пред да го оставите вашето куче сам, почестете му и излезете од собата. Видете овде техники како да го оставите вашето куче само дома.

Казна или награда?

Замислете ја сцената: учителот возбудено разговара со посетителите, а кучето лае за да привлече внимание. Одлучувајќи да го казни кучето, учителот оди кај него, го фаќа или дава команди и го придружува до местото на казната. Во центарот на вниманието, за неколку моменти, е кучето. Резултатот е дека, откако ќе го направи она што не треба, кучето се чувствува наградено. Казната што ќе дојде подоцна ќе биде неефикасна, колку и да е непријатна. Кога кучето ќе успее да избега пред да биде казнет, ​​понекогаш дури и играјќи таг, добива уште поголемо внимание и се чувствува понаградено за погрешното однесување. Често е очигледно колку кучето ужива додека го гледа сопственикот како се обидува да го фати. Кога би можело магично да се казнуваат кучињата, без да мора да се носат на местото на казната, казната би била многу поефикасна. Но, и покрај тоа, асоцијацијата на карање со фактот да се биде сам би опстојувала. Го наградувате вашето куче секогаш кога ќе му посветувате внимание, дури и ако тоа внимание е карање!

Гледајте кучето терапевт Бруно Леите како објаснува за карањето внимание:

Тоа е така што грешки што ги учиш

Да го едуцираш кучето да живее со луѓе,ништо подобро од продолжен контакт меѓу двете. Повторените награди и опомени, во зависност од тоа дали кучето постапува правилно или несоодветно, ги разјаснуваат границите и го намалуваат несоодветното однесување. Поради важноста на повторувањето, се користи техниката на поттикнување на кучето да греши за да може почесто да го кара. На пример, кога го тренираме да не ја преминува улицата, се обидуваме да го поттикнеме да оди на другата страна со фрлање топка или покажување мачка. Добиените карања, во најразновидните ситуации, му помагаат на кучето да разбере што точно не треба да прави и да знае како да се воздржи. Ако кучето скока и лае по посетителите, најдобро е да го карате токму во моментот кога тој скока и лае. Секогаш кога повторно ќе лае или скока, ќе добие уште една кара. Ако не работи, ќе го поправиме. Со сето ова на кучето му станува јасно погрешното однесување и се поврзува со непријатни работи. Овие многу важни можности за едукација се трошат кога „ученикот“ е изолиран на друго место.

Замени за казнување

Наместо да се фокусираме само на казнување на грешките на кучето, секогаш нагласувам дека треба да се обидеме да научи на соодветно однесување и да ги награди. На пример, ако кучето скока за да привлече внимание, наместо да го казнувате, најдобро е да го научите да седи за да стекне наклонетост. Казна, кога е потребно и корисно да се дадена кучето може да му се примени попријатен живот и поблизок до луѓето што му се допаѓаат без да мора да го оставите животното само и несигурно. Пред се, прекорот мора да биде моментален. По можност во истиот момент се случува погрешното однесување. Уште подобро ако е на почетокот на однесувањето, како кога кучето почнува да ја отвора устата за да лае. Стоти делови од секундата ја прават целата разлика! Најиндицираното карање е она кое предизвикува страв или непријатност кај кучето, без да го повреди или трауматизира. Методот на карање, како и правилниот начин на негово примена се од суштинско значење и ефективноста варира во зависност од кучето. Затоа, во случај на сомнеж, важно е да се прибегне кон помош од тренер или специјалист за однесување.

Погледнете го едукаторот Густаво Кампело како зборува за важноста на наградувањето на одредени однесувања:

Скролај на врв