Куче кое повраќа храна после јадење

Ова е едно од оние прашања што има илјада одговори. Тие можат да бидат многу работи и да имаат многу причини, но сепак ќе се позанимавам со најчестите овде.

Пред да зборуваме за најчестите причини, важно е да размислите како се хранеле кучињата пред припитомувањето, уште во праисторија . Знаеме дека многу се промениле и оттогаш се појавиле многу раси, но некои аспекти од дигестивната физиологија на кучето остануваат многу блиску до она што биле во тие денови.

На пример, волкот, неговиот директен предок, немаше храна секој ден, денови, неколку пати на ден. Јадел кога глутницата успеала да лови или да најде нешто. Покрај тоа, тој мораше да голта многу брзо за да не го изгуби неделниот оброк за неговите другари. Ова објаснува зошто кучињата обично не џвакаат. Тие само ја намалуваат храната за да можат да ја проголтаат. Ова е физиолошко. Оваа навика се должи и на фактот што тие немаат дигестивни ензими во устата, како што имаме ние во плунката. Сега замислете го волкот: јадеше месо, зеленчук и овошје, сето тоа беше влажно, меко. Сега, помислете на кучето што седи до вас. Повеќето јадат сува храна со пелети, многу солена и згора на тоа со состојки за кои не ни знаеме. Точка за кучиња кои јадат природна храна (//tudosobrecachorros.com.br/2016/07/alimentacao-natural-para-caes-melhor-do-que-racao.html), која нуди влажна, мека, вкусна хранабез вишок сол, без хемиски адитиви и со одбрани состојки. Дали некогаш сте забележале куче кое јаде сува храна? Јаде многу храна и оди директно да пие вода! Зошто? Бидејќи храната е сува и солена!

Главни причини поради кои кучето повраќа

Причина 1: Брзо јадење

Како што веќе споменавме објаснето погоре, кучето јаде многу брзо од своето потекло. Секогаш јадеше брзо, она што се менуваше беше видот на храната, која сега, во повеќето саксии е сува, тоа е традиционална храна. Иако е специфичен за кучињата, може да предизвика стомачни тегоби, па дури и да ја иритира слузницата, предизвикувајќи повторливо повраќање, вклучително и гастритис. Друга многу честа грешка е да ставите неколку кучиња да јадат едно до друго. Во овој случај, кучињата на крајот се натпреваруваат кој ќе јаде најбрзо за да се обидат да ја украдат храната од оној до нив. Ова им се случи на волците, тоа е однесување наречено атавистичко (кое доаѓа од предците). Затоа, многу е важно кучињата да се одвојат во времето на хранење. Не дозволувајте да имаат контакт со очи едни со други, трансформирајте го моментот на хранење во тивок, мирен момент.

Ненаситност

Ова е една од најчестите причини за повраќање после хранење храна . Животното јаде колку што мисли дека ќе се вклопи во желудникот, меѓутоа, внесува сува храна која по голтањето отекува и станува многу пообемна. Не можат даварејќи се што проголтало, животното повраќа.

Чудна храна

Последната причина со која ќе се занимавам овде е голтање несоодветна храна или голтање „туѓо тело“, т.е. , нешто што не требаше да се проголта, играчка на пример. Кога кучето јаде некоја храна која е забранета, може да предизвика повраќање и непријатност, покрај другите знаци. Кога ќе внесе нешто што не треба да се голтне, нешто што не е храна, може да се заглави меѓу забите или на почетокот на дигестивниот тракт, што може да предизвика повраќање секогаш кога кучето ќе се храни. Правилото важи и за коските! Тие можат да се распрснат и да предизвикаат многу проблеми во устата и низ дигестивниот тракт.

Разликата помеѓу повраќање и регургитација

На крајот, многу е важно да се сврти вниманието на важен детал: при посета на ветеринар поради која било од овие причини, знајте како да разликувате регургитација од повраќање. Кога кучето голта храна и таа не стигнува до желудникот или се исфрла веднаш штом ќе пристигне, тоа се нарекува регургитација. Тоа значи дека храната не е сварена и обично е составена од слабо изџвакана, целосна, практично без мирис храна; во случај на повраќање, храната стигнува до желудникот и останува таму доволно долго за да помине поголем дел од дигестивниот процес. Така, кога ќе дојде до протерување, многу е тешко да се направи разлика помеѓу храната. Тоа е уникатна маса со мирисприлично непријатно, кисело.

Секогаш кога има повторливи епизоди на повраќање или регургитација, не двоумете се, однесете го вашето куче на ветеринар! Многу болести можат да предизвикаат слики како овие и само професионалец може правилно да го прегледа, процени и лекува вашето куче.

Скролај на врв