Сè за американскиот кокер спаниел

Американскиот кокер спаниел е весел, приврзан и сака да му угодува на својот сопственик. Тој секогаш сака да биде блиску до своето семејство и не може без прошетка на село.

Семејство: Гундог, Спаниел

Област на потекло: Соединетите Американски Држави

0 0>Оригинална функција: за плашење и фаќање птици

Просечна големина на мажјаците: Висина: 36-39 cm, Тежина: 10-13 kg

Просечна големина на женка: Висина: 34-36 cm, Тежина: 10-13 kg

Други имиња: Кокер спаниел

Позиција во рангирање на интелигенција: 20-та позиција

Стандард за раса: проверете овде

Енергија
Како играње игри
Пријателство со други кучиња
Пријателство со странци
Пријателство со други животни
Заштита
Толеранција на топлина
Толеранција на студ
Потреба од вежбање
Приврзаност кон сопственикот
Лесност за обука
Чувар
Нега за хигиена на кучиња

Потекло и историја на расата

Американската верзија на кокер спаниел потекнува од англискиот кокер спаниел. Во доцните 1800-ти, многу англиски кокери биле донесени во Америка, но американските ловци претпочитале малку помало куче за лов на потполошки и други птици мали дивеч. Како точно е одгледан овој помал Кокер,сè уште не е јасно; некои велат дека Обо II, роден во 1880 година, бил првиот вистински американски кокер. Но, постојат и други докази кои укажуваат на вкрстување помеѓу англискиот Кокер и уште помалиот играчка спаниел (кој исто така потекнува од истиот предок). Во почетокот, американските и англиските кокери се сметаа за варијации на иста раса, но тие беа официјално разделени од АКЦ (Американски кинолошки клуб) во 1935 година. една од најпопуларните раси на сите времиња во Америка. Всушност, тој беше најпопуларната раса многу години. Толку популарна што на крајот беше поделена на три варијанти на бои: црна, партиколор и ASCOB (Било која солидна боја освен црна), името дадено на цврстите бои освен црната. Дури неодамна неговата популарност стигна до Англија, каде што беше препознаена од Англискиот кинолошки клуб во 1968 година и добиваше се повеќе обожаватели.

Темпераментот на американскиот кокер спаниел

Ова Расата е позната како „среќен“ Кокер, а името одлично и одговара. Разигран е, весел, љубезен, сладок, чувствителен, сака да угодува и одговара на желбите на семејството. Познато е дека ги задржува своите ловечки инстинкти, но тој е љубопитен и ќе сака прошетка на село. Тој е и дома во градовите и со задоволство ги задоволува своитепотреба за вежбање со одење на поводник. Некои многу лаат; некои се претерано покорни.

Грижа за американски кокер шпаниел

Иако сака да се шета, на Кокерот му треба и соодветно вежбање и долги прошетки на поводник. На палтото на Кокер му треба повеќе грижа од повеќето раси, но палтото може да се одржува кратко. За да го задржите капутот убав, потребно е да се четка и чешла два до три пати неделно, покрај професионално сечење и потстрижување на секои два до три месеци. Посветете посебно внимание на чистењето на очите и ушите на оваа раса. Шепите полни со крзно имаат тенденција да акумулираат нечистотија. Кокерот не е ментално способен да живее на отворено; но тој е толку социјално куче што нема смисла да го избркаат од дома. Кокерите имаат тенденција да бидат со прекумерна тежина.

Скролај на врв