Сè за расата Грејт Дане

Семејство: Куче говеда, мастиф

Површина на потекло: Германија

Оригинална функција: Чувар , лов на крупен дивеч

Просечна големина на мажјаците:

Висина: 0,7 – 08 m, Тежина: 45 – 54 kg

Просечна големина на жени:

Висина: 0,6 – 07 m, Тежина: 45 – 50 kg

Други имиња: Данска

Позиција во рангирање на интелигенција: 48 позиција

Стандард за раса: проверете овде

Енергија
Сакам да играм игри
Пријателство со други кучиња
Пријателство со странци
Пријателство со други животни
Заштита
Толеранција
Толеранција на студ
Бара за вежбање
Прилог кон сопственикот
Лесност за обука
Стража
Нега за хигиена на кучиња

Потекло и историја на расата

Прекарот „Аполон од кучињата“, Великодонецот е веројатно производ на две други прекрасни раси, англискиот мастиф и ирскиот волкхоунд. Неговите предци биле користени како воени и ловечки кучиња, така што неговата способност да лови крупен дивеч и да биде бестрашен изгледала природно. До 14 век, овие кучиња се покажаа како одлични ловци воГерманија, комбинирајќи ја брзината, издржливоста, силата и храброста. Благородното куче стана популарно кај земјопоседниците, не само поради неговата ловечка способност, туку и поради силниот, но сепак грациозен изглед.

Тоа е германска раса и во 1880 година германските власти објавија дека кучето треба да да се нарекува само Дојче Дог, име со кое таа сè уште оди во Германија. До крајот на 1800-тите, Големиот Данец дошол на Америка. И брзо го привлече вниманието, како и до денес. Расата има постигнато голема популарност и покрај тешкотиите поврзани со одгледувањето на џиновско куче.

Темперамент на Големиот Данец

Грејт Данецот е нежен, приврзан, опуштен и чувствителен. Обично е добар со децата (но неговите лудории може да се несоодветни за мали деца) и генерално е пријателски расположен со други кучиња и домашни миленици. Тоа е моќна раса, но чувствителна и лесна за тренирање. Тој е одличен придружник што треба да го има во семејството.

Како да се грижите за германецот

На Големиот Данец му треба малку вежбање секој ден, за ова е доволно да земете добар прошетка или игра. И покрај силниот изглед, таа не е раса прилагодена за на отворено и е подобро прилагодена да го дели времето внатре и надвор. Внатре во куќата, идеално е да имате мека постелнина и доволно простор за да се истегнете додека спиете.Некои имаат тенденција да се лигават и генерално не е неопходно да се дотерува германската Данка.

Скролај на врв