Сè за расата Свети Бернард

Свети Бернард е една од најголемите раси во светот и стана познат со филмот Бетовен.

Семејство: говедско куче, овчарско куче, мастиф

Област на потекло: Швајцарија

Оригинална функција: товар, пребарување и спасување

Просечна големина на мажјаците:

Висина: >0,7 m, Тежина: 54 – 90 kg

Просечната големина на женките:

Висина: >0,7 m , Тежина: 54 – 90 kg

Други имиња: Mastiff of the Alps

Позиција во рангирањето на интелигенцијата: 65-та позиција

Стандард за раса: проверете овде

Енергија
Сакам да играм игри
Пријателство со други кучиња
Пријателство со странци
Пријателство со други животни
Заштита
Толеранција на топлина
Толеранција на студ
Потреба за вежбање
Приврзаност кон сопственикот
Лесност за обука
Чувар
Нега со хигиена на кучиња

Потекло и историја на расата

Свети Бернард веројатно потекнува од молосиските кучиња Римјаните , но дури помеѓу 1660 и 1670 година оваа раса се развила во прекрасно куче одговорно за спасување на толку многу животи. Во тоа време, првото од овие големи кучиња пристигнало во Св. Бернард, засолниште запатници кои минувале меѓу Швајцарија и Италија.

Свети Бернард првично дошол да помогне во влечење коли и можеби бил користен и како чувари или придружници, но монасите набрзо сфатиле дека тие биле непроценливи патеки низ вековите.длабок снег. Кучињата беа вешти во лоцирањето на изгубените патници. Кога кучето ќе откриеше некоја личност, тој го лижеше лицето и лежеше до него, оживувајќи ја и загревајќи ја личноста. Кучињата продолжија да служат во оваа непроценлива улога три века, спасувајќи над 2.000 животи. Најпознат од сите Свети Бернарди бил Бери, кој бил заслужен за спасувањето на 40 животи. Пред смртта на Бар, кучињата биле познати по различни имиња, вклучително и Хоспис Догс, но до моментот кога умрел, тој бил толку познат што кучињата биле наречени Барихунд во негова чест.

Во раните 1800-ти, многу од кучињата биле изгубени поради лошите временски услови, болеста на инбродирање. Некои од преостанатите кучиња биле вкрстени со Њуфаундленд во 1830-тите. Како резултат на тоа, почнале да се појавуваат кучиња кои личат на Свети Бернард. Иако се чини дека долгата коса би му помогнала на кучето на студениот снег, таа всушност ги попречува бидејќи мразот се лепи за палтото. Така, овие кучиња со долга коса не биле чувани за спасување. Првите Свети Бернарди дошле во Англија околу 1810 година и биле пронајдени сомногу различни имиња, меѓу кои и „свето куче“. До 1865 година, името Свети Бернард беше позастапено и стана официјално име во 1880 година. Во тоа време, расата го привлече вниманието на американските одгледувачи. Во 1900 година, Сао Бернардо беше исклучително популарен. Иако оттогаш изгуби дел од својата популарност, таа отсекогаш била една од најпопуларните џиновски раси.

Темпераментот на Свети Бернард

Мирен и лежерен Свети Бернард е нежен и трпелив со децата, иако не е особено разигран. Тој е посветен на своето семејство и подготвен да му угоди, иако со свое темпо и може да биде тврдоглав.

Како да се грижите за Свети Бернард

На Свети Бернард му треба секојдневно вежбање за да избегне проблеми со дебелината за умерено одење или трчање на кратки растојанија е доволно. Кученцата со прекумерна тежина се повеќе склони кон проблеми со колковите. Му се допаѓа студеното време и не му оди на топло. Оваа раса е најдобро кога има пристап и до домот и до дворот. Нивното палто, без разлика дали е долго или кратко, има потреба од неделно четкање. И сите Свети Бернарди значително се лигават.

Скролај на врв