Триење на задникот на подот - Анални жлезди

Некои кучиња, во некоја фаза од животот, почнуваат да го влечат задникот по земја, како да го чешаат. Често може да биде црв, кој предизвикува чешање во пределот на анусот. Друга многу честа причина е тоа што можеби ќе му треба стискање/празнење на аналните жлезди. Вашето куче сè уште има нешто заглавено во дното, парче трева, крлеж, измет или влакна. Најпрво проверете дали има нешто што го мачи вашето куче.

Празнењето на аналните жлезди е едноставна процедура која можете да ја направите дома. Ако вашето куче е диво, ви препорачуваме да му ставите муцка пред постапката.

Внимание:

– Доколку имате какви било прашања или грижи во врска со оваа процедура , Консултирајте се со вашиот ветеринар пред да го пробате .

– Земете доволно хартиени крпи за да можете да го повторите процесот неколку пати додека не завршите.

– Кучињата генерално ќе бидете поелектрични откако ќе заврши процедурата.

– а течноста е пестоста или крвава, треба да се консултирате со ветеринар за да проверите дали нема инфекција.

– Помалите кучиња ќе мора да подложувајте се на оваа процедура со почесто од поголемите кучиња.

- Зголемувањето на внесот на влакна може да му помогне на вашето куче нормално да ја исфрли содржината на неговите анални жлезди, намалувајќи ја потребата за оваа процедура.

Кучињата ги тријат своите долнина подот:

Како да ги испразните аналните жлезди дома

1. Земете 3 или 4 влажни хартиени крпи

2. Облечете гумени ракавици

3. Насочете го задниот дел на кучето подалеку од вас

4. Подигнете ја опашката на кучето за да се открие анусот

5. Лоцирајте ги аналните жлезди според сликата (обично под агол како 4 и 8 часот на часовникот). Ако жлездите се полни, треба да почувствувате мал жлеб при притискање на нив.

6. Нежно стискајте додека држите хартиена крпа за да ја впие течноста што ќе излезе.

7. Повторете го процесот додека жлездите не се испразнат.

8. Кога ќе завршите, измијте го дното на кучето за да го намалите мирисот.

9. Ако е можно, препорачливо е да го правите тоа за време на неговото капење.

Запомнете: ако не сте сигурни или не сте сигурни дали аналните жлезди треба да бидат празни, земете го вашиот куче на ветеринар.

Како совршено да едуцирате и воспитувате куче

Најдобриот метод за вас да едуцирате куче е преку Сеопфатно одгледување . Вашето куче ќе биде:

Смирено

Однесувано

Послушно

Без анксиозност

Без стрес

Без фрустрации

Поздраво

Ќе можете да ги елиминирате проблемите наоднесување на вашето куче на емпатичен, почитуван и позитивен начин:

– мочање надвор од место

– лижење шепа

– посесивност со предмети и луѓе

– игнорирајте команди и правила

– прекумерно лаење

– и многу повеќе!

Кликнете овде за да дознаете за овој револуционерен метод што ќе го промени животот на вашето куче (и вашиот исто така).

Скролај на врв