Вакцини и распоред за вакцинација за кучиња

Какви вакцини треба да има моето куче? Што ако никогаш не бил вакциниран? Кога се овие вакцини? Дознајте повеќе и видете го распоредот за вакцинација за вашето куче.

Важно е да знаете дека вакцините што треба да ги прими вашето куче и интервалите помеѓу дозите треба да бидат на дискреција на одговорниот ветеринар на вашето куче. Овде, во Tudo sobre Cachorros, бараме да ги разјасниме вашите сомнежи и да ви обезбедиме распоред за вакцинација за да можете да ги следите вакцините на вашето куче. Без оглед на вакцините што ќе ги примени ветеринарот, повеќекратните вакцини (V8 или V10) и анти-беснило се задолжителни во секој распоред за вакцинација.

Возрасни кучиња кои никогаш не биле вакцинирани или кученца што ја поминале возраста до вакцинирањето треба да прими три дози повеќекратна вакцина (со интервал од 21 ден помеѓу нив) и доза вакцина против беснило. Ова важи и за „непознатите“ кучиња, кога не се знае дали биле вакцинирани еден ден. Односно, вакцините V8 или V10 мора да се даваат кога кучето е старо 45, 66 и 87 дена, соодветно. По завршувањето на 129 дена од животот, кученцата мора да се вакцинираат против беснило, со што се обезбедува имунитет од уште една болест. Двете вакцини (v8 + беснило) мора да се обновуваат секоја година.

Покрај овие вакцини, постои имунизација против лајшманиоза или кала-азар, важна зооноза (болест што може да се пренесе од животните на животните) .човечки суштества). Оваа вакцина се применува во региони каде што болеста е честа појава и мора да му претходат тестови за да се открие дали кучето веќе ја има болеста.

Кутриња помлади од 45 дена, освен ако кучката што ги родила младенчињата никогаш не била вакцинирана, бидејќи вакцините може да се деактивираат со антитела пренесени од мајка на кученце. Ова е една од причините зошто треба да добиете само кученце старо 2 до 3 месеци, по можност со најмалку 2 дози од вакцината v8 или v10 (т.е. кученцето мора да биде старо најмалку 66 дена). Видете ја овде нашата статија за идеалното време да се земе кученце од ѓубрето.

Разлики помеѓу вакцината V8, V10 и V11

Нема никој подобар од другиот, зависи. V8 штити од следниве болести:

– Темпера

– Кучешки инфективен хепатитис

– Аденовирус

– Коронавирус

– Параинфлуенца Кучешки

– Парвовирус

– Кучешка лептоспироза

Разликата е во тоа што v10, v11, v12 и така натаму. вклучуваат други серовари на бактерии лептоспира. И иако тоа звучи добро, можеби всушност е џабе. Тоа е затоа што секој регион има поголема веројатност за еден или друг тип. Постојат повеќе од 250 постоечки типови, а она што го собираат во овие вакцини се оние со најголема веројатност, според регионот.

Значи, V10 и V11 штитат некои видови лептоспироза кои никогаш не биле пронајдени овде во Бразилбеше откриено дека постојат докази.

Вакцина за џардија

Повеќето ветеринари препорачуваат да се администрира оваа вакцина, која не го спречува целосно кучето да се зарази со џардија, но ќе ги забави ефектите од џардијазата. Односно, кучето може да има дури и џардија, но во поблага форма. Оваа вакцина се дава во 2 дози со интервал од 15 дена.

Реакции на вакцината кај кученца

Некои промени во однесувањето на вакцинираните кучиња се чести:

– треска

– едем во регионот каде што е применета вакцината (оток)

– прострација (кучето е „долу“ и обесхрабрено)

Овие ефекти треба да поминат во рок од 24 часа, известете секогаш консултирајте се со вашиот ветеринар за каква било промена во однесувањето на вашето куче.

Разликата помеѓу домашните и увезените вакцини

Направивме видео на нашиот канал во кое зборуваме за разликите помеѓу домашните и увезените вакцини. ОСНОВНО е да го погледнете ова видео бидејќи тоа може да го спаси животот на вашето куче:

Календар за вакцинација за кучиња

На денот на вакцинацијата се препорачува:

– Послушните кучиња мора да имаат поводник и олово, да бидат водени од луѓе доволно големи за да ги контролираат и да ги содржат при примањето на вакцината.

– Децата не смеат да земаат животни за да се вакцинираат.

– Дивите животни мора да имаат муцка за да се избегне каков било ризик од агресија кон сопственикот или другилуѓе.

– Мачките се природно многу исплашени и треба да се носат во транспортни кутии или слично, за да се избегне бегство или несреќи.

– Болните животни не треба да се вакцинираат. Примери: животни со дијареа, очен исцедок или назален исцедок, без апетит, животни кои закрепнуваат од операции или други болести.

Како совршено да едуцирате и воспитате куче

Најдобар метод за вас да едуцирање куче куче е преку Сеопфатно создавање . Вашето куче ќе биде:

Смирено

Однесувано

Послушно

Без анксиозност

Без стрес

Без фрустрации

Поздраво

Ќе можете да ги елиминирате проблемите со однесувањето на вашето куче на емпатичен, почитуван и позитивен начин:

- мочајте надвор место

– лижење шепа

– посесивност со предмети и луѓе

– игнорирање наредби и правила

– прекумерно лаење

– и многу повеќе!

Кликнете овде за да дознаете за овој револуционерен метод кој ќе го промени животот на вашето куче (и вашиот исто така).

Суштински производи за вашето куче

Користете го купонот BOASVINDAS и добијте 10% попуст на вашето прво купување!

Бесплатна вакцина против беснило

За заштита од беснило, Градското собрание на СП обезбедува бесплатна вакцинација . Кампањите секогаш се одржуваат во август и има постојани работни места кои вакцинираат во текот на целата година.тодо.

Адреси на станици за вакцинација против беснило во градот Сао Паоло:

Butantã – Av. Caxingui, 656 – Телефон: 3721-7698

Cidade Ademar – Rua Maria Cuofono Salzano, 185 – Телефон: 5675-4224

Ermelino Matarazzo – Av. Сао Мигел, 5977 – Телефон: 2042-6018

Гвајаназес – Rua Hipólito de Camargo, 280 – Телефон: 2553-2833

Itaim Paulista – Rua Ererê, 260 – Телефон: 2027- 3>

Mooca – Rua dos Trilhos, 869 – Телефон: 2692-0644

Перус – Rua Sales Gomes, 130 – Телефон: 3917-6177

Santana – Rua Santa Eulália, 86 – Телефон: 3397-8900

Прочитајте повеќе:

Болест на крлежи (Ерлихиоза)

Темпера

Беснило

Скролај на врв