Зошто моето куче ја навалува главата?

Тоа е класичен потег: вашето куче слуша нешто - мистериозен звук, ѕвонење на мобилен телефон, одреден тон на гласот - и одеднаш главата му се навалува на едната страна како да размислува што сака звукот од него. Интернет видеата од ваквото однесување ја потврдуваат оваа вообичаена практика - и фактот дека на толку многу љубители на кучиња им е забавно. Откако ќе забележите како вашето куче реагира на, на пример, прашање - „Кое е бебето на мама? — Тешко е да одолеете да го повторите тоа, само да го видите вашето веќе преслатко куче како ја врти главата на страна. Како да го знае прецизното значење на неговите зборови.

Или тој? Што навистина се случува кога вашето куче ја навалува главата?

За да ве слушне подобро

Навалувањето на главата, иако не е целосно разбрано, всушност може да значи обид на вашето куче да разбере што слуша. Др. Мередит Степита, дипломат на Американскиот колеџ за ветеринарни бихејвиористи, која моментално практикува во ветеринарни специјалисти во Ист Беј во Вонут Крик, Калифорнија, објаснува дека некои експерти веруваат дека кучињата ќе кимнат со главата кога ќе помислат дека постои можност она што се зборува може да доведе до нешто важно за него — активност во која уживаат, на пример. Бидејќи кучињата можат да разберат некој човечки јазик, вклучувајќи зборови и тон на гласот, главата е наваленаможе да го натера да се концентрира на изборот на клучен збор или флексија што се однесува на таа омилена активност. Така, вашето куче може да кимнува со главата кога ќе почнете да зборувате за тоа дека ќе го однесете на прошетка или да му дадете бања или да си игра - што и да сака да прави.

Dr. Степита забележува дека начинот на кој кучињата слушаат е исто така дел од ова. Кучињата имаат подвижни уши кои им помагаат да го лоцираат изворот на звукот. Покрај движењето на ушите, вели др. Степита, мозокот на кучињата „пресметува исклучително мали временски разлики помеѓу звукот што допира до секое уво. Дури и најмалата промена во положбата на главата на кучето во однос на звукот дава информации што мозокот ги користи за да ја открие оддалеченоста на звукот“. Значи, кога кучето ја навалува главата, би можело да се обидува попрецизно да ја одреди точната локација на звукот, особено висината во однос на ушите, додава др. Степита.

Спои ги овие елементи и се чини сосема веројатно дека кучињата природно го делат ова однесување и потоа го повторуваат кога ќе се засилат. „Ако кучето е пофалено од сопственикот за наведнување на главата, тој веројатно ќе ја навалува главата во иднина“, вели др. Степита.

Дали вртењето на главата е знак на интелигенција?

Дали кучињата што ја наведнуваат главата се попаметни од другите? Иако постојат анегдотски извештаи задека кучињата со долги, флопирани уши имаат поголема веројатност да ги наведнат главите како одговор на бучавата отколку кучињата со боцкани уши, Др. Степита не знае за какви било студии кои го поврзуваат навалувањето на главата со некоја специфична класификација со расата или интелигенцијата на кучето. Таа, исто така, забележува дека некои експерти објавија дека кучињата со одредени проблеми со социјализацијата имаат помала веројатност да кимнат со главата кога луѓето зборуваат.

Иако е лесно да се претпостави дека нешто толку слатко како што кимањето со главата е секогаш бенигно, важно е да се разговарајте со вашиот ветеринар за секое однесување што може да има медицинска причина. „Куче кое постојано или без престан ја држи главата надолу, особено без присутен очигледен надворешен активирач (т.е. бучава), може да има медицински проблем“, вели др. Степита. Овие типови на здравствени проблеми варираат од мозочни заболувања како што се инфекција, воспаление, рак итн., до проблем со увото како што е инфекција, сместен туѓ предмет или друга маса. Само ветеринар може да ги отфрли.

Скролај на врв