Берн: што е тоа, како да се избегне и како да се третира

Берните се ларви на муви кои се развиваат во поткожното ткиво на животните, главно кучињата (т.е. под кожата). Почеста е кај кучињата кои живеат во село или во куќи со двор - еве зошто не треба постојано да го чувате вашето куче во двор. Наездата на кожата од мушички, исто така, се смета за мијаза (пролиферација на ларви од муви во живо ткиво), но таа се разликува од лезијата на кожата позната како „ wormug “.

A“ црв“ е кога неколку ларви на муви се развиваат и се хранат со живо ткиво, формирајќи дупки под кожата. Не бубачката, тоа е само ларва која се развива на местото и не се шири низ телото, односно цело време останува на истото место каде што продрела. Видете овде сè за мувата Берна (мијаза).

Што е берна

Берн е предизвикана од мувата Берна ( Dermatobia hominis ) и нејзините очекувања за животот е само 1 ден. Кога треба да ги сложи јајцата, фаќа друг вид мува, ги депонира своите јајца во неа и таа мува се обидува да го заврши циклусот, кога ќе слета на животно.

Berfly

Берн е кога ларвата продира во кожата на животното и таму се развива преку отвор што е видлив со голо око.

Берн се наоѓа под кожата

Кога мувата ќе слета на кучето, ларвите одат по крзното додека не стигнат до кожата на животното. Значи, тие можатсоздадете перфорација и навлезете во кучето за да се развие.

Ларвата може да се зголеми 8 пати во големина за само една недела и продолжува да расте без престан околу 40 дена.

The дупката создадена од ларвата за да навлезе во кожата на кучето останува отворена, бидејќи ларвата ја користи за дишење. Затоа е многу лесно да се препознае Берна, тоа е грутка со дупка и белузлав врв, што е ларвата.

Кога ларвата се движи внатре во дупката формирана под кожата, предизвикува голема болка и непријатност кај животното, бидејќи неговото тело има ситни трње кои многу го мачат домаќинот. Понекогаш кучето има неколку ларви расфрлани низ неговото тело, без разлика на регионот.

Како да се отстрани Берн од кучето

Од суштинско значење е ларвите се отстранети од телото на животното. Додека тие не се отстранети, кучето гребе и се обидува да ги отстрани со каснувања. Ларвите мора да се отстранат цели, бидејќи ако се скршени, сè уште ќе има ларви во кожата на животното и со тоа ќе биде потешко да се отстранат целосно.

Ако ларвата не се отстрани и умре пред да заврши циклусот, дупката низ која дише Берн ќе се затвори. Може или не може да се апсорбира од телото. Ако не, ветеринарот ќе треба да го извади во канцеларија.

Ако лаик се обиде да го отстрани Берн и го скрши, ларвите умираат. Најдобрата личност да го земеБерн од телото на вашето куче е ветеринарот, бидејќи тој го знае правилниот начин да го направи тоа за вашето домашно милениче да не чувствува поголема болка и да се излечи.

Можеби е неопходно да се користат седативи за животното да не чувствуваат болка во моментот на постапката. екстракција на ларва.

Како да го избегнете Берн

За да го спречите вашето домашно милениче да има Берн, тој треба да живеат во санирани места. Не оставајте го изметот на животното на место, исчистете го секогаш кога вашето куче врши нужда и уринира. Исто така чувајте го ѓубрето затворено во секое време. Направете сè што можете за да ги спречите мувите да одат до местото каде што живее вашето куче.

Некои пипети од болви исто така одбиваат муви, како и јаките за болви можат да делуваат и како репелент. Ако вашето куче имало рани од рак и/или живеете во рурална област со многу муви, разговарајте со вашиот доверлив ветеринар за превенција.

Како да се третираат афтите

Прво анализирајте раната, обично е лесно да се идентификуваат раните предизвикани од бубачки.

Најдоброто нешто, секогаш, е кога ќе се посомневате дека вашето куче има бубачки, веднаш земете го на ветеринар. Ама ако немаш финансиски услови да го направиш, оди во pet shop, обично има некои сребрени или сини спрејови кои го решаваат проблемот, кога ќе ги поминеш нормално за 2-3 дена веќе ќе си го убиле берне , оставајќи го тогаш најтешкиот дел иодвратно, ќе мора да се стискате под раната за да го отстраните паразитот од телото на вашето куче.

Дознајте повеќе:

– Бабезиоза

– Ерлихиоза

– Болви

Скролај на врв