Како да му дадете апчиња на кучето

Многу лекови доаѓаат во форма на апчиња, како што се децрви итн.

Еве како да му дадете течен лек на вашето куче.

Ако вашето куче не ги следи диететските ограничувања и вашите Ветеринарот рече дека лекот може да се даде со храна, најлесно е да се даде лекот да се сокрие во парче храна. Обично се користи мала количина колбаси, виршли, крем сирење или конзервирана храна за кучиња. Ако го ставите лекот во храната на кучето, најдоброто нешто што треба да направите е да му дадете мала количина храна без лекот за прв пат. Ова го намалува сомнежот што може да го има вашето куче. Најдобро е да не се меша целиот лек во еден оброк, бидејќи ако кучето не го изеде целиот, нема да ја добие соодветната доза. Ако вашето куче не го зема лекот во храната или не може да јаде со лекот, тогаш видете подолу.

Како да му дадете лек на кучето

1. Земете го лекот и ставете го на лесно достапно место.

2. Повикајте го вашето куче со многу возбуден глас. Ако не изгледате загрижено, помала е веројатноста и вашето куче да се чувствува така.

3. Однесете го вашето куче на погодно место и ставете го на грб против нешто што ќе го спречи да се оддалечи од вас. Некои луѓе откриле дека имаат подобра контрола ако кучето е поставено на површина веднаш над земјата. Ако ова е ваш случај, погрижете се да имате некој да ви помогне, за да не го направи кучетоскокнете или паднете од масата и ќе се повредите. Лицето што ви помага треба да го држи кучето околу рамениците и градите.

4. Држете ја пилулата помеѓу палецот и показалецот. (Ако сте деснак, употребете ја десната рака.)

5. Со другата рака, држете ја муцката на вашето куче нежно подигајќи се нагоре, со палецот на едната страна и прстите од другата страна.

6. Стиснете зад горните кучешки заби и навалете ја главата на вашето куче назад преку рамената, така што тој гледа нагоре. Вашата долна вилица автоматски малку ќе ви падне.

7. Користете еден од другите прсти на десната рака за да ја спуштите долната вилица малку подалеку, ставајќи го прстот помеѓу долните кучешки заби (долгите предни заби) и турнете надолу.

8. Брзо ставете го лекот колку што е можно подалеку во устата, по можност на задниот дел од јазикот. Не ставајте ја раката премногу бидејќи вашето куче може да повраќа.

9. Затворете ја устата на кучето, држете ја затворена и спуштете му ја главата во нормална положба, што ќе му олесни да го голтне лекот. Нежно триење или дување на носот може да го поттикне да голта.

10. Ако треба да ја скршите таблетата на половина, еве едноставна процедура која би требало да функционира за која било таблета што е заоблена:

– Ставете ја таблетата на рамна, тврда површина.

–Ставете палец на двете страни од ознаката.

– Притиснете надолу со двата палци.

11. Фрлете му на вашето куче многу задоволства, а можеби дури и понуди. Ова ќе ги олесни работите следниот пат. И запомнете, колку побрзо го давате лекот, толку е полесно за двајцата.

Сликите вредат илјада зборови, но гледањето демонстрација во живо е многу подобро. Ако ветеринарот ви препише апчиња за вашето куче, обидете се еден од ветеринарниот персонал да ви покаже како да го дадете лекот

Скролај на врв