Сè за расата Border Collie

Border Collie е најпаметното куче на светот. Не е ни чудо што ја гледаме оваа раса цело време во реклами и филмови. Освен што се интелигентни, тие се и супер пријателски настроени и убави. Но внимавајте: колку и да изгледа примамливо, не чувајте Border Collie во стан.

Семејство: сточарство, добиток

Површина на потекло: Велика Британија

Оригинална функција: сточар овци

Просечна големина на мажјаците: Висина: 50-58 cm, Тежина: 13-20 kg

Просечна големина на женка: Висина: 45-53 cm, Тежина: 13- 20 kg

Други имиња: нема

Позиција за рангирање на интелигенција: 1-ва позиција

Стандард за раса: проверете овде

Енергија
Сакам да играм игри
Пријателство со други кучиња
Пријателство со странци
Пријателство со други животни
Заштита
Толеранција на топлина
Толеранција на студ
Потреба за вежбање
Приврзаност кон сопственикот
Лесност за обука
Чувар
Хигиенска грижа за кучето

Потекло и историја на расата

Border Collie е резултат на повеќе од еден век одгледување за овци. Во 1800-тите, во Велика Британија имало различни овчарски кучиња. Некои беа кучиња спасувачи,со вродена тенденција стадото да се заокружи и да му се врати на овчарот. Повеќето од кучињата беа гласни, кои цицаа и лаеа додека работеа. Гордоста на супериорноста на одредени кучиња беше нормална. Во 1873 година се одржа првото првенство на овчарски кучиња со цел да се решат некои од овие прашања. Овој натпревар индиректно би довел до првите коли, почнувајќи од кучето по име Коноп, кое толку многу се истакнувало што имал голем број потомци. Го водел стадото не со лаење и гризење, туку со мирно застанување пред овците и заплашување. Конопот се смета за татко на Border Collie. Во 1906 година беше воспоставен првиот стандард, но за разлика од физичките стандарди на повеќето раси, овој се засноваше на работни вештини, кои не се поврзани со физичкиот изглед. Ова е репер кој ја стандардизира расата оттогаш. Всушност, кучињата едноставно биле наречени Sheepdogs (овчарски овчари). Само во 1915 година беше регистрирано името Border Collie, што укажува на неговото потекло во англиската и шкотската граница. Border Collie пристигна во Америка и веднаш ги воодушеви одгледувачите на овци со својата брза работа и вештини за послушност. Всушност, овој последен квалитет ја отвори вратата за расата како една од најконкурентните во првенствата за послушност. по многу работаза да се здобијат со слава како една од најпаметните раси, а не поради естетските вредности, многу одгледувачи на гранични коли се бореа за нејзино признавање од страна на АКЦ како куче шоу. Во 1995 година, AKC ја препозна расата и таа влезе во ревијалниот ринг.

Темпераментот на граничниот коли

Бордер коли е сноп од физичка и ментална енергија што чека да се ослободи во див.свет. Таа е една од најинтелигентните и најпослушните раси. Ако му се даде доволно вежбање, тој е верен и лојален придружник. Тој се фокусира на сè што прави и има тенденција да зјапа, што има тенденција да ги нервира другите животни. Сака да лови и други животни. Тој е сомнителен и штити од странци.

Основни производи за вашето куче

Користете го купонот BOASVINDAS и добијте 10% попуст од вашето прво купување!

Како да се грижите за границата Collie

Малку кучиња се посветени на работата како Border Collie. Ова е куче на кое му треба работа. Потребна му е многу физичка и ментална активност секој ден за да ги задоволи работните потреби. Тој сака да поминува време со своето семејство. Нивното палто треба да се четка или чешла еднаш или двапати неделно.

Border Collie е многу активен и треба да ја потроши целата таа енергија.

Обуката е неопходна за рамнотежа Border Collie менталитет. Гледајте го нашето видео со 3 основни команди заго учите вашето куче:

Како совршено да го едуцирате и воспитувате кучето

Најдобриот метод за вас да едуцирате куче е преку Сеопфатно одгледување . Вашето куче ќе биде:

Смирено

Однесувано

Послушно

Без анксиозност

Без стрес

Без фрустрации

Поздраво

Ќе можете да ги елиминирате проблемите со однесувањето на вашето куче на емпатичен, почитуван и позитивен начин:

- мочање надвор место

– лижење шепа

– посесивност со предмети и луѓе

– игнорирање наредби и правила

– прекумерно лаење

– и многу повеќе!

Кликнете овде за да дознаете за овој револуционерен метод кој ќе го промени животот на вашето куче (и вашиот исто така).

Border Collie Health

Главни грижи: дисплазија на колкот

Мали грижи: прогресивна ретинална атрофија, дислокација на леќата, CEA, PDA, OCD, PPM

Повремено забележани: церебеларна абиотрофија, цероидна липофусциноза, глувост

Предложени тестови: колк, очи

Животен век: 10-14 години

Забелешка: Вашата висока толеранција на болка може да ги прикрие проблемите

Price of the Border Collie

Колку чини Border Collie . Вредноста на Border Collie зависи од квалитетот на родителите, бабите и дедовците и прадедовците на ѓубрето (без разлика дали се национални шампиони, меѓународни шампиони итн.). За да дознаете колку чини кученце од сите големинираси , погледнете го нашиот ценовник овде: цени за кученца. Еве зошто не треба да купувате куче од огласи на интернет или продавници за домашни миленици. Погледнете овде како да изберете одгледувачница.

Кучиња слични на граничниот коли

Австралиски овчар

брадест коли

белгиски овчар Малиноа

Овчар белгиски

Белгиски овчар Tervuren

Австралиско говедско куче

Collie

Border Collie Pictures

Видете слики од кученца Border Collie и на возрасни кучиња.

Граничните коли е раса со многу енергија. Border Collie е многу активен и треба да ја потроши сета таа енергија.

Скролај на врв