Сè за расата маламут од Алјаска

Семејство: северен Шпиц

Површина на потекло: Алјаска (САД)

Оригинална функција: влечење тешки санки, лов на крупен дивеч

Просечна големина на мажјаците:

Висина: 0,63 ; Тежина: 35 – 40 kg

Просечна големина на женките

Висина: 0,55; Тежина: 25 – 35 kg

Други имиња: нема

Позиција за рангирање на интелигенција: 50-та позиција

Стандард за раса: проверете овде

Енергија
Сакам да играм игри
Пријателство со други кучиња
Пријателство со странци
Пријателство со други животни
Заштита
Толеранција кон топлина
Толеранција на студ
Потреба за вежбање
Приврзаност кон сопственикот
Лесност за обука
Чувар
Нега за хигиена на кучиња

Потекло и историја на расата

Како и повеќето кучиња од семејството Шпиц, Аљаска маламут еволуирал во арктичките региони , обликуван од неповолните климатски услови. Неговото потекло е непознато, но прво беше опишано како живеење меѓу домородните Инуити познати како Махлемути, кои живееле покрај Нортон на северозападниот брег на Алјаска. Зборот доаѓа од Махлемут Мале, име на племето Инуити и мут, што значи село. Кучињата служеа каколовечки партнери со големи животни (како фоки и поларни мечки) и ги влечеле тешките трупови дома. Овие кучиња беа нужно големи и силни наместо брзи, дозволувајќи му на едно куче да ја врши работата на многу помали кучиња. Тие беа суштинско запче во животот на Инуитите и беа третирани речиси како член на семејството, иако никогаш не беа третирани како домашни миленици.

Околината што не простува значеше дека нема да се чува куче што не е идеално. Кога првите истражувачи однадвор дојдоа во регионот во 1700-тите, тие беа импресионирани не само од издржливото куче, туку и од очигледната приврзаност на родителите на домашните миленици кон нив. Со откривањето на златото во 1896 година, поплава од аутсајдери дојдоа на Алјаска, за забава, тие одржуваа натпревари за носење товар и трки меѓу своите кучиња. Домородните раси беа вкрстени една со друга и со оние донесени од колонисти, често во обид да се создаде побрз тркач или едноставно да се обезбеди голем број кучиња потребни за снабдување со златна треска.

Чистокрвниот маламут беше во опасност да бидат изгубени. Во 1920-тите, еден ентузијаст за тркачки кучиња од Нова Англија добил неколку добри примероци и почнал да одгледува традиционални маламути. Како што растеше репутацијата на расата, некои беа избрани да им помогнат наАдмирал Бирд на неговата прошетка во 1933 година до Јужниот пол. За време на Втората светска војна, маламутите повторно биле повикани во служба, овој пат да служат како носачи на чопор, животни и кучиња трагачи и спасувачи. Во 1935 година, расата го доби признанието AKC (American Kennel Club) и започна нова фаза како импозантна раса на саемот за кучиња и домашни миленици.

Темпераментот на маламутот од Алјаска

Алјаска маламут е моќна, независна раса со силна волја која сака да се забавува. Кучињата од оваа раса сакаат да трчаат и да одат. Покрај тоа што е многу приврзан за семејството. Ако правите секојдневни вежби, дома ќе бидете добро воспитани. Меѓутоа, без соодветно вежбање, може да стане фрустрирано и деструктивно. Многу пријателски и друштвен кон луѓето. Некои може да бидат доминантни, а некои можат да копаат и да завиваат во дворот.

Како да се грижите за маламут од Алјаска

Маламутот од Алјаска сака студено време. Тоа е раса која може да трча со километри и има потреба од прилично вежбање секој ден, без разлика дали тоа е во форма на долга прошетка на поводник или можност за трчање или лов. Најдобро е да го чувате во затворен простор за време на топло време. Нивното палто треба да се четка еднаш или двапати неделно, почесто при пресоблекување.

Скролај на врв