Сè за расата овчар Maremano Abruzze

Семејство: сточарство

АКЦ група: сточари

Површина на потекло: Италија

Оригинална функција: сточарство, чување

Просечна машка големина : Висина: 65-73 cm, Тежина: 35-45 kg

Просечна женска големина: Висина: 60-68 cm, Тежина: 30-40 kg

Други имиња: нема

Позиција за рангирање на интелигенција: непознато

стандард на раса: проверете овде

Енергија
Сакам да играм игри
Пријателство со други кучиња
Пријателство со странци
Пријателство со други животни
Заштита
Толеранција на топлина
Толеранција на студ
Потреба од вежбање
Приврзаност кон сопственикот
Лесност за обука
Стража
Нега за хигиена на кучиња

Потекло и историја на расата

Некои велат дека порано постоеле две различни раси: Абруце и Маремано. Абрузето било планинско куче и имало поголема градба, додека Маремано имало малку пократко палто. Сепак, во 1950-тите, тие двајца беа официјално воспоставени како една раса, носејќи го името на овчарот Маремано Абрузис. Ова е типична овчарска раса, која потекнува од европските овчари како што се Карабаш, Акбаш (Турција), Кувац (Словачка), Куваш иКомондор (Унгарија) и кучето Пиринеи од Франција. Иако редовно се среќава во Велика Британија, оваа раса сè уште е ретка во земјите надвор од Италија. Таа не е раса многу склона кон тренирање на послушност, но е одличен чувар за стадата.

Темпераментот на овчарот Maremano Abruzês

Овчарот Maremano е многу пријателски и добро -урамнотежен чувар на кучиња.јато. Исто така е одлично куче придружник. Лојално, храбро и решително куче, тоа е извонреден чувар на стадото без премногу лаење. Многу е приврзан, но не зависи од сопственикот. Тие се создадени да бидат независни. Мора да бидете мирен, но цврст, самоуверен и доследен воспитувач со вашето куче, така што тој го слуша обуката иако е многу интелигентно куче. Овчарот Маремано одлично се согласува со другите кучиња и животни и може да биде малку воздржан со странци, но не премногу. Маремано е будно и совршено го контролира стадото. Како куче придружник, тој не е многу приврзан и дружељубив, но тој е одлично семејно куче бидејќи го брани својот дом, а особено децата.

Како да се грижите за овчарот Маремано Абрузески

На свештеникот Маремано не му се препорачува да живее во станови. Ако му се даде доволно вежбање, тоа ќе биде мирно куче во затворен простор, но оваа раса се користи со векови на големи места како што се ранчи и фарми. Неговото густо крзно му овозможува да спие на страна.надвор, иако психолошки да се биде заедно со семејството е од фундаментално значење. Никогаш не го изложувајте вашиот Maremano Shepherd на многу високи температури и во најжешките денови треба да има на располагање многу вода и сенка.

Очекуван животен век: 11-13 години

Скролај на врв